Toti angajatorii stiu deja sau ar trebui obligatoriu sa stie ca salariatele revenite din CCC sunt protejate impotriva concedierii timp de 6 luni de la revenirea definitiva in unitate.
Salariatele nu vor fi concediate nici in timpul concediului de risc maternal, nici in timpul concediului de maternitate, nici in timpul concediului pentru cresterea copilului sau cand se afla in timpul platii stimulentului de insertie. Asa cum bine stim, din momentul in care salariata aduce bilet de la medicul specialist, adeverinta prin care notifica angajatorul ca este insarcinata, nu poate fi concediata.
Exceptie fac situatiile in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Interdictia de a dispune incetarea raporturilor de munca se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei in unitate.
Termenul de preaviz va incepe sa curga dupa ce aceste 6 luni s-au finalizat, nu inainte. Preavizul nu este inclus in perioada celor 6 luni pe durata careia salariata este protejata de lege, atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul minim in constructii. Mentinere 24 luni. Eliminare faciitati fiscale.Intrebare: Va rog sa ne lamuriti cu privire la salariul de baza minim brut pe tara din OUG 156/31.12.2024 (ordonanta trenulet) asa cum este mentionat la art. LXIX ca, nerespectarea acestuia atrage anularea acordarii facilitatilor fiscale. Care facilitati, daca de la 01.01.2025 acestea sunt eliminate? Daca am un salariat incadrat cu salariul minim timp de 2 ani, il pot lasa la 4.582 lei, avand in vedere ca cei din constructii au salariul mai mare decat cei din sectoarele incadrate la exceptii si care pierd...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Negociere nou CCM dupa aprobarea BVCIntrebare: Prin OUG nr. 156/2024 a fost modificata OG 26/2013 in sensul introducerii art 12 indice 2 Art. 12 indice 2 (1) Prin derogare de la prevederile art. 97 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, contractele colective de munca se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale operatorilor economici, in limitele si in conditiile stabilite prin bugete. (2) Drepturile stabilite prin contractele colective de munca incheiate dupa data de 1.01.2025 se acorda...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<