Luam ca exemplu situatia salariatului concediat individual. Acesta intra in preaviz de 20 de zile lucratoare din data de 01 octombrie 2014. Cand va lua la cunostinta preavizul?
Cu privire la calculul termenului, in baza principiului consacrat de art. 278 alin. (1) din Codul muncii, republicat, dreptul muncii se intregeste cu dreptul civil, acesta din urma constituind prin urmare drept comun pentru dreptul muncii.
Potrivit art. 1416 din Codul civil (aprobat prin Legea 287/2009), cu modificarile si completarile ulterioare, calculul termenelor, indiferent de durata si izvorul lor, se face potrivit regulilor stabilite in titlul III din cartea a VI-a.
Art. 2553 din Codul civil, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede:
(1) Cand termenul se stabileste pe zile, nu se ia in calcul prima si ultima zi a termenului.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
(2) Termenul se va implini la ora 24,00 a ultimei zile.
(3) Cu toate acestea, daca este vorba de un act ce trebuie indeplinit intr-un loc de munca, termenul se va implini la ora la care inceteaza programul normal de lucru.
Dispozitiile art. 2556 raman aplicabile.
Daca pentru incetarea contractului de munca salariatul trebuia sa efectueze o perioada de preaviz, data comunicarii preavizului nu face parte din durata acestuia.
Astfel salariatul este in preaviz in perioada 1 – 28 octombrie 2014.
Preavizul va fi comunicat salariatului in data de 30 septembrie iar decizia de incetare a CIM va fi emisa la data de 29 octombrie a.c.
Chiar daca potrivit Codului civil incetarea CIM are loc la sfarsitul programului ultimei zile de lucru, in practica, de exemplu, la vechimea in munca se inregistreaza durata contractului minus o zi. Pe cale de consecinta incetarea contractului de munca se va efectua la data de 29 octombrie 2014.
Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro