Specialistul explica: Ce se intampla cand salariatul refuza sa semneze convocarea la cercetare disciplinara?

cercetare disciplinaraabatere disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla in situatia in care angajatorul constata ca a fost comisa o abatere disciplinara si decide sa initieze cercetarea disciplinara insa respectivul salariat refuza sa semneze convocarea disciplinara?

Angajatorul mentioneaza faptul ca a fost intocmit un proces verbal in care s-a consemnat acest lucru. Convocarea a fost trimisa prin posta, cu scrisoare recomandata insa angajatul nu s-a prezentat la posta. Cum trebuie angajatorul sa procedeze in aceasta situatie?

"Daca pe plicul trimis prin posta este facuta mentiunea, de catre oficiantul postal sau angajatul postei, ca refuza primirea detineti dovada clara in privinta refuzului de a primi convocarea.

Potrivit art. 251 alin. (3) din Codul muncii, neprezentarea salariatului la convocarea facuta in scris, de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.",
explica specialistii PortalCodulMuncii.ro.

In situatia in care pe plicul de la posta scrie ca refuza primirea corespondentei cu aceasta mentiune puteti face dovada refuzului primirii convocarii de catre salariat si a bunei – credinte a angajatorului care l-a convocat pe salariat iar acesta a actionat cu rea-credinta, refuzand nejustificat primirea corespondentei.

Expertii noteaza faptul ca exista si o decizie lamuritoare pentru aceasta situatie, Decizia nr. 10 din 10 iunie 2013 privind examinarea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 27 teza I raportat la art. 14 alin. (1), art. 25 alin. (2) si art. 31 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu referire la caracterul alternativ sau subsidiar al celor doua modalitati de comunicare a procesului-verbal de constatare si sanctionare contraventionala si a instiintarii de plata, INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE a admis recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Conform Deciziei 10/2013, modalitatea de comunicare a procesului-verbal de contraventie si a instiintarii de plata, prin afisare la domiciliul sau sediul contravenientului, este subsidiara comunicarii prin posta, cu aviz de primire.

Asadar, angajatorul poate trece la etapa urmatoarea, respectiv emiterea sanctiunii in lipsa efectuarii cercetarii disciplinare prealabile.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cercetare disciplinaraabatere disciplinara

Data aparitiei: 18 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Specialistul explica: Ce se intampla cand salariatul refuza sa semneze convocarea la cercetare disciplinara? Nota: 4.1 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]