Vom stabili mai jos, in cazul emiterii unei decizii de incetare a contractului de munca in baza art. 61 lit c) din Codul muncii, daca salariatul este scos din statul de functiuni si din organigrama la data cand primeste decizia sau la data expirarii zilelor de preaviz.
Solutia consultantului:
Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. c) din Codul muncii , republicat, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
Inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit.c) din Codul muncii , republicat, presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea altor activitati corespunzatoare unui alt post.
Art. 64 alin. (1) din Codul muncii republicat stabileste ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca in situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
Observam ca textul de lege obliga angajatorul la acordarea preavizului desi salariatul este inapt.
Fata de imprejurarea ca preavizul la concediere este un drept al salariatului, angajatorul avand obligatia corelativa de a-l acorda, apreciem ca o solutie pentru a evita incalcarea normelor privind aptitudinea necesara prestarii muncii si pentru ca in acelasi timp sa nu se incalce normele care stabilesc dreptul salariatului la preaviz este includerea in decizia de concediere a dreptului salariatului de a absenta pe durata preavizului fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi, in pontaj salariatul figurand cu libere, insa care vor fi platite.
Prin urmare, contractul individual de munca si implicit calitatea de salariat vor inceta la expirarea termenului de preaviz. De la aceeasi data, salariatul nu va mai figura in statul de functiuni si in organigrama in aceasta calitate.