In cazul concedierii pentru inaptitudine fizica sau psihica, salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Salariatul concediat in acest temei are dreptul la indemnizatie de somaj, deoarece nu este lipsit de capacitate de munca. Cu prilejul cercetarii prealabile, angajatorul se adreseaza medicului de medicina a muncii, pentru a depista cauzele slabelor performante ale salariatului.
RETINE!
Daca medicul de medicina a muncii se pronunta in sensul inaptitudinii fizice si/sau psihice a salariatului, acesta nu va mai putea fi concediat pentru necorespundere. Angajatorul va avea doar posibilitatea:
- trecerii salariatului pe un alt loc de munca, corespunzator capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii sau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
- in ipoteza in care un asemenea loc de munca vacant nu exista in unitate ori exista, dar a fost refuzat de catre salariat, concedierea acestuia pentru inaptitudine, in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii.
De mentionat ca medicul de medicina a muncii se va pronunta cu privire la aptitudinea sau inaptitudinea salariatului in virtutea atributiilor sale prevazute la art. 8 din Legea nr. 418/2004, privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii, publicata in Monitorul Oficial nr. 998 din 29 octombrie 2004, modificata prin Legea nr. 48/2007.
Majoritatea temeiurilor de concediere obligatorie au fost trecute de catre noul Cod al muncii in randul celor de incetare de drept (pensionarea, reintegrarea in functie a salariatului care ocupa anterior postul respectiv, interdictia practicarii profesiei respective, prin hotarare a instantei penale. |ntre cazurile de concediere, in principiu, au continuat sa fie reglementate doar ipotezele in care angajatorul are posibilitatea de a opta intre mentinerea salariatului si desfacerea contractului de munca al acestuia.
RETINE!
Cu toate acestea, concedierea pentru inaptitudine este obligatorie pentru angajator, ori de cate ori acesta nu are posibilitatea de a mentine salariatul trecandu-l pe un alt post, corespunzator capacitatii sale de munca.
Potrivit art. 28 lit. b) din Legea nr. 98/1994 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la Normele legale de igiena si sanatate publica, republicata in Monitorul Oficial nr. 325 din 24 aprilie 2008, "mentinerea unei persoane intr-un loc de munca pentru care organele sanitare au stabilit o contraindicatie medicala temporara sau permanenta constituie contraventie".
IMPORTANT!
Ca urmare, angajatorul care mentine salariatul, fara a-l trece pe un alt loc de munca sau, in lipsa unui asemenea loc de munca vacant, fara a-l concedia, va fi sanctionat cu amenda contraventionala!