Concediul fara plata vs absentele nemotivate. Cum se procedeaza daca un salariat lipseste nejustificat?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 Septembrie 2018
14 Septembrie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
concediu fara plata 2018concediu fara plata vechime in muncaart 154 codul munciiabsente nemotivate revisal 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca, temeiul legal pentru acordarea concediului fara plata este reprezentat de art. 154 din Codul muncii republicat, in cazul solicitarii de catre salariat pentru rezolvarea unor situatii personale.


Date fiind aceste circumstante, concediul fara plata trebuie sa fie solicitat de salariat pentru rezolvarea unor situatii personale.


In domeniul privat salariatii pot beneficia de concediu fara plata, la cererea lor, potrivit dispozitiilor contractului colectiv de munca la nivel de unitate iar in lipsa acestuia potrivit regulamentului intern.

Concediul fara salariu pare un exemplu clasic de suspendare a raporturilor de munca ce nu constituie vechime in munca. Explicatia este in aparenta logica nu se presteaza activitatea si nu se plateste salariu.

Reglementarile specifice ale Codului muncii, dar si cele aduse de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2006 de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sprijinirea familiei in vederea cresterii copilului conduc la urmatoarele concluzii:


...citeste totul despre concediul fara plata in 2018 >>>


Iata o speta intalnita pe PortalCodulMuncii.ro: "Avem o societate de constructii cu 130 salariati. O mare parte din ei lipsesc fara a face cerere de concediu de odihna sau fara plata. In situatia asta au fost trecuti ca, concediu fara plata cu declararea in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data absentei. Daca nu este legal asa, cum pot proceda, deorece nu le pot platii zilele in care ei lipsesc nemotivat?"


Raspunsul specialistilor:


Pe durata concediului fara plata contractul de munca se suspenda. Astfel, Hotararea Guvernului nr. 905 din 14 decembrie 2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor prevede la art. 4 alin. (1) lit. e) ca suspendarea CIM pentru concediu fara plata se transmite in Revisal anterior datei suspendarii.


ATENTIE!

Suspendarea CIM pentru concediu fara plata se transmite in Revisal anterior datei suspendarii (art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017).

Asadar, transmiterea registrului catre ITM cu perioada si cauzele de suspendare ale contractului individual de munca are loc cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.


Asadar, in temeiul dispozitiilor HG 905/2017, absentele nemotivate se transmit in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.


Insa pentru stabilirea caracterului nemotivat al absentelor salariatul va fi convocat la cercetare disciplinara prealabila pentru absentarea in mod repetat de la locul de munca (in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii) stabilindu-se data, locul si ora intrevederii.

Decizia de sanctionare produce efecte de la data comunicarii (art. 252 alin. (3) din Codul muncii.

In acest context se intelege ca, pentru ca absentele salariatului sa fie considerate absente nemotivate trebuie initiata cercetarea disciplinara a salariatului si numai daca salariatul nu motiveaza absentele acestea vor putea fi considerate absente nemotivate.



Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]