Contestarea legalitatii regulamentului intern. Ce cai de atac exista?

18 Octombrie 2012
18 Octombrie 2012
regulamentul interncontestarelegalitatesesizare angajatorinstanta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ca orice act juridic, regulamentului intern poate fi contestat. Astfel, Codul muncii prevede in art. 245, ca orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.

Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate de catre salariat.

Trebuie observat ca legea consacra o procedura preliminara celei judecatoresti, in sensul ca salariatul se va adresa mai intai angajatorului, reclamandu-i incalcarea legii sau contractului colectiv ori individual de munca prin prevederea respectiva din regulamentul intern. Numai in masura in care angajatorul respinge solicitarea salariatului si mentine prevederea contestata, salariatul se va putea adresa instantei. Solutia este logica, deoarece in acest fel este evitata declansarea unui proces in conditiile in care angajatorul ar fi fost dispus sa modifice de buna - voie prevederea respectiva din regulamentului intern.

Problema

Daca salariatul, invocand nelegalitatea unei prevederi din regulamentul intern, introduce direct actiune in instanta, fara a mai epuiza procedura prealabila a sesizarii angajatorului, actiunea va putea fi admisa? Sau daca nu sesizeaza mai intai angajatorul, in conditiile art. 245 alin. (1) din Codul muncii, salariatul nu poate trece la contestarea in instanta a prevederii respective?

Raspuns

In literatura juridica si in practica se considera ca nimic nu ii poate interzice salariatului accesul la instanta, chiar daca nu a epuizat procedura preliminara. Altfel spus, salariatul s-ar putea adresa instantei (cu succes), chiar daca nu a sesizat angajatorul mai intai, cu privire la presupusa nelegalitate a unei prevederi din regulamentul intern.

Aceasta solutie, oarecum surprinzatoare in conditiile in care art. 245 alin. (1) din Codul muncii pare a prevedea obligativitatea procedurii preliminare de contestare a regulamentului intern, se bazeaza pe dispozitiile art. 21 alin. (4) din Constitutie.

Potrivit textului constitutional, "jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si gratuite". Daca am considera ca procedura preliminara, respectiv sesizarea angajatorului cu privire la nelegalitatea prevederii din regulamentul intern, prealabil actiunii in instanta, este o etapa necesara pentru a introduce actiunea in instanta, am admite ca exista o jurisdictie speciala obligatorie. Or, aceasta nu ar fi constitutional.


Potrivit art. 21 din Constitutia Romaniei accesul liber la justitie este garantat. Astfel, Codul muncii asigura posibilitatea salariatului de a-l sesiza pe angajator insa nu il obliga ceea ce permite acestuia sa se adreseze direct instantei. De aceea, chiar daca salariatul nu v-a sesizat in mod direct si imediat cu privire la nelegalitatea unei prevederi din regulamentul intern.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]