legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Dosarul de personal - ce se intampla daca lipsesc actele de studii? Riscuri in cazul unui control ITM

Ioana Pavel
Ioana Pavel
23 Octombrie 2024
23 Octombrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
dosar de personalacte de studii dosar personalamenda itm
Dosarul de personal - ce se intampla daca lipsesc actele de studii? Riscuri in cazul unui control ITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La art. 7 alin. (2) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) se prevad urmatoarele: ”Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.”

Avand in vedere aceasta prevedere legala, in opinia noastra, la dosarul de resurse umane al salariatului ar trebui sa se regaseasca acte de studii/de calificare.

Pentru a intelege mai bine, am ales un studiu de caz prezentat pe PortalCodulMuncii:

"Avem angajati in societate, un "Asfaltator" si un "Pavator" cu codurile cor aferente. La analiza dosarelor acestora, am constatat ca nu au nicio diploma care sa ateste pregatirea lor profesionala, ci au fost angajati in aceste meserii pe baza cunostintelor detinute de acestia de la locul de munca anterior. In caz de control ITM, care sunt riscurile la care este supusa societatea sau care vor fi urmarile daca vor sesiza acest lucru?"


Raspunsul specialistilor: 


Ocupatia de pavator (cod 711902) si cea de asfaltator (cod 711904) se regasesc in Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR) la Grupa majora 7 Muncitori calificati si asimilati, in Grupa de baza 7119 Muncitori constructori si asimilati neclasificati in grupele de baza anterioare.

Pentru ambele ocupatii exista Standarde ocupationale actualizate, elaborate si aprobate de Autoritatea Nationala pentru Calificari, iar in aceste standarde se prevede faptul ca nivelul de studii minim pentru aceste ocupatii si pentru accesul la cursuri de calificare in domeniu este nivelul ISCED 2 – studii gimnaziale.

Avand in vedere faptul ca, in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din HG nr. 905/2017, la dosarul personal al angajatilor trebuie sa se regaseasca acte de studii/ calificare, in opinia noastra, indiferent de criteriile pe baza carora ati angajat persoanele respective, trebuie sa le solicitati cel putin actele de studii – adeverinta de absolvire 8 clase sau mai multe, adeverinta/diploma absolvire liceu daca este cazul sau adeverinta/diploma scoala profesionala. Ideea este sa aveti la dosar documentul care atesta ultima forma de invatamant absolvita.

Din cele mentionate in intrebare, nu rezulta clar daca salariatii nu detin niciun certificat de calificare/diploma sau adeverinta de studii sau nu le-au fost solicitate la angajare aceste documente si de aceea nu se regasesc in dosarul de personal, dar apreciem ca ar trebui sa le solicitati sa aduca toate documentele de studii sau de calificare pe care le detin. In mod normal salariatii ar trebui sa detina cel putin documente care sa ateste parcursul lor in cadrul sistemului de invatamant.

In ceea ce priveste atestarea calificarii, mai mentionam si faptul ca exista posibilitatea valorificarii experientei in munca a celor doi salariati, prin certificarea competentelor pe care acestia le au, la un Centru de evaluare si certificare a competentelor profesionale. Aceste centre testeaza persoanele si emit certificat de competente/de calificare corespunzator nivelului de cunostinte si abilitati practice si teoretice ale persoanelor examinate. Astfel, chiar daca salariatii nu au avut initial, la angajare, un certificat de calificare, acesta poate fi obtinut prin evaluare si certificare a competentelor profesionale.

Analizand prevederile 905/2017, nu am regasit o sanctiune stabilita expres pentru pentru nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2), insa nu excludem posibilitatea ca inspectorii de munca sa lege lipsa documentelor de studii/calificare de alte elemente ce pot fi sanctionate sau sa considere aceasta lipsa un element pe baza caruia sa aplice cuantumul cel mai mare al unei amenzi.

De asemenea in Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 29 alin. (1) si (2) se prevede:

”(1) Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
(2) Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea prevazuta la alin. (1) sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.”

Insa nici in Codul muncii nu am regasit o sanctiune legata de acest aspect, dar prevederile de mai sus stabilesc responsabilitatea angajatorului de a verifica aptitudinile profesionale ale persoanelor pe care le angajeaza, iar una dintre modalitatile de verificare este solicitarea actelor de studii/calificare.

In acest context, in opinia noastra, lipsa unui document de studii poate fi relevanta in cazul unui eveniment/accident de munca.

Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!

Va oferim o lucrare cu toate documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare: Dosarul personal al salariatului, detalii AICI >>>

In HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 se prevede la art. 122, referitor la cercetarea evenimentelor/accidentelor de munca ca la dosarul de cercetare, pentru a se determina caracterul accidentului, cuprinde si o ”copie a diplomei, adeverintei sau certificatului de calificare a victimei”. Astfel, existenta unui document care sa ateste studiile/calificarea devin relevante pentru analiza imprejurarilor in care s-a produs un accident de munca si a responsabilitatilor ce revin partilor implicate.

Un raspuns oferit in octombrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]