Ca orice act juridic, regulamentului intern poate fi contestat. Astfel, Codul muncii prevede in art. 245 ca orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate de catre salariat.
Trebuie observat ca legea consacra o procedura preliminara celei judecatoresti, in sensul ca salariatul se va adresa mai intai angajatorului, reclamandu-i incalcarea legii sau contractului colectiv ori individual de munca prin prevederea respectiva din regulamentul intern. Numai in masura in care angajatorul respinge solicitarea salariatului si mentine prevederea contestata, salariatul se va putea adresa instantei.
Solutia este logica, deoarece in acest fel este evitata declansarea unui proces in conditiile in care angajatorul ar fi fost dispus sa modifice de buna - voie prevederea respectiva din regulamentul intern.
Problema
Daca salariatul, invocand nelegalitatea unei prevederi din regulamentul intern, introduce direct actiune in instanta, fara a mai epuiza procedura prealabila a sesizarii angajatorului, actiunea va putea fi admisa? Sau daca nu sesizeaza mai intai angajatorul, in conditiile art. 245 alin. (1) din Codul muncii, salariatul nu poate trece la contestarea in instanta a prevederii respective?
Raspuns
In literatura juridica si in practica se considera ca nimic nu ii poate interzice salariatului accesul la instanta, chiar daca nu a epuizat procedura preliminara. Altfel spus, salariatul s-ar putea adresa instantei (cu succes), chiar daca nu a sesizat angajatorul mai intai, cu privire la presupusa nelegalitate a unei prevederi din regulamentul intern.
Aceasta solutie, oarecum surprinzatoare in conditiile in care art. 245 alin. (1) din Codul muncii pare a prevedea obligativitatea procedurii preliminare de contestare a regulamentului intern, se bazeaza pe dispozitiile art. 21 alin. (4) din Constitutie. Potrivit textului constitutional, „jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si gratuite”. Daca am considera ca procedura preliminara, respectiv sesizarea angajatorului cu privire la nelegalitatea prevederii din regulamentul intern, prealabil actiunii in instanta, este o etapa necesara pentru a introduce actiunea in instanta, am admite ca exista o jurisdictie speciala obligatorie. Or, aceasta nu ar fi constitutional.
Potrivit art. 21 din Constitutia Romaniei, accesul liber la justitie este garantat. Astfel, Codul muncii asigura posibilitatea salariatului de a-l sesiza pe angajator, insa nu il obliga, ceea ce permite acestuia sa se adreseze direct instantei.
De aceea, chiar daca salariatul nu v-a sesizat in mod direct si imediat cu privire la nelegalitatea unei prevederi din regulamentul intern, nu veti putea folosi aceasta omisiune in instanta, in cazul unui proces.
Problema
Ce se intampla daca salariatii nu introduc actiune in instanta in termenul de 30 de zile prevazut de art. 245 alin. (2), desi regulamentul intern cuprindea o prevedere nelegala?
Raspuns
Intr-o asemenea ipoteza, salariatii vor putea considera nescrisa prevederea respectiva. In cazul in care o vor incalca si, in temeiul acestei incalcari, vor fi sanctionati disciplinar, vor putea ataca in instanta sanctiunea in discutie. Cu acel prilej, instanta va anula sanctiunea, constatand ca ea a fost aplicata in temeiul unor prevederi nelegale ale regulamentului intern.
Dezavantajul este ca instanta nu va putea invalida cu acel prilej insasi dispozitia nelegala a regulamentului, deoarece termenul de prescriptie a expirat, ci se va margini sa adopte o solutie de speta. Fiecare salariat in parte, care se va mai afla in situatia de a suporta consecintele aplicarii prevederii nelegale ale regulamentului intern, va trebui sa conteste in instanta masura angajatorului.
Atentie, ITM-ul „vaneaza” dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<