1. Consideratii preliminare - suspendarea CIM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul muncii, in Titlul I - Capitolul IV privind suspendarea contractului individual de munca, cuprinde prezentarea sistematica a cazurilor de suspendare a contractului individual de munca si a principalelor sale efecte.

In completare, intalnim reglementari ale unora dintre cazurile de suspendare si intr-o serie de legi speciale, cum a fi:
• Legea nr. 54/2003 privind sindicatele (exercitarea unei functii de conducere salarizate in sindicat), publicata in M.Of. nr. 73 din 5 februarie 1003;
• Codul de procedura penala (arestul preventiv);
• Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, aprobata prin Legea nr. 436/2001 (intreruperea colectiva a lucrului);
• Legea nr. 306/2004 privind exercitarea profesiunii de medic, precum si organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania (exercitarea unei functii elective in cadrul organismelor profesionale de profil), publicata in M.Of. nr. 578 din 30 iunie 2004;
______________________________________________________________

Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.


______________________________________________________________


• Legea nr. 305/2004 privind exercitarea profesiei de farmacist, precum si organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania (exercitarea unei functii elective din cadrul organismelor de profil), publicata in M.Of. nr. 578 din 30 iunie 2004;
• Legea nr. 46/1996 cu privire la pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile ulterioare (efectuarea stagiului militar obligatoriu), publicata in M.Of. nr. 120 din 11 iunie 1996;
• Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in M.Of. nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005;
• Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in M.Of. nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005;
• Hotararea Guvernului nr. 1.825 din 22 decembrie 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in M.Of. nr. 7 din 4 ianuarie 2006, modificata prin Hotararea Guvernului nr. 53/2006, publicata in M.Of. nr. 57 din 20 ianuarie 2006..

Suspendarea contractului individual de munca consta in suspendarea principalelor sale efecte: prestarea muncii si plata salariului.

Dincolo de aceasta caracterizare de ansamblu, consecintele, in planul drepturilor banesti, ale suspendarii contractului individual de munca sunt diverse.

Exemplu

In anumite cazuri, legi speciale acorda cu titlu de compensatie indemnizatii care suplinesc lipsa temporara a salariului cuvenit pentru munca prestata:
- indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca;
- indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului etc.
In alte situatii, salariatul este lipsit in totalitate de drepturi de natura salariala:
- pe durata efectuarii serviciului militar obligatoriu;
- in cazul absentelor nemotivate etc.
In alte cazuri de suspendare a contractului individual de munca, salariatii in cauza inceteaza temporar activitatea in folosul angajatorului sau, prestand servicii in folosul altei unitati, care ii achita drepturi de natura salariala:
- detasare;
- indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
- exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati elective, legislative ori judecatoresti.

Pe de alta parte, drepturile banesti care se pot achita in perioada suspendarii contractului individual de munca pot fi suportate din fonduri diferite.

Exemplu

Desi angajatorul nu mai achita salariul stabilit prin contract individual de munca, in cazul intreruperii activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale, care nu determina incetarea raporturilor de munca, acesta suporta din fondul de salarii o indemnizatie care nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
In schimb, indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Codul muncii structureaza cazurile de suspendare a contractului individual de munca in functie de vointa partilor, in patru grupe:
- suspendare de drept;
- suspendare din initiativa salariatului;
- suspendare din initiativa angajatorului;
- suspendare cu acordul partilor.

Cu privire la acest ultim caz, trebuie aratat ca, potrivit art. 54 din Codul muncii, suspendarea contractului individual de munca intervine prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Concediul fara plata consta in incetarea temporara, de comun acord, atat a prestarii muncii, cat si a platii salariului, pentru:

- rezolvarea unor probleme de natura personala

In acest caz, salariatul solicita angajatorului permisiunea de a lipsi de la programul de lucru cu scopul de a rezolva anumite situatii personale, altele decat evenimentele familiale deosebite, pentru care legea, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil prevad obligatia acordarii de zile libere platite. 

Angajatorul apreciaza daca cererea angajatului este serioasa si, in functie de posibilitati, poate acorda concediu fara salariu pentru o perioada stabilita de comun acord cu acesta, asa incat sa nu se perturbe activitatea in unitate.

- urmarea unor studii

La aprecierea necesitatii acordarii concediului fara plata pentru studii, angajatorul trebuie sa tina cont ca ii revin anumite obligatii in legatura cu asigurarea accesului salariatilor la formare profesionala. Concediul fara plata pentru studii se acorda de angajator in baza cererii salariatului, care se afla in situatia initierii, continuarii sau finalizarii unor studii.

- reducerea sau intreruperea temporara a activitatii

Potrivit art. 42 alin. (5) din Contractul colectiv incheiat la nivel national pe anii 2005-2006, in cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.
Vom analiza, pe rand, suspendarea de drept si cea din initiativa fiecareia dintre parti.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 26 Septembrie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

1. Consideratii preliminare - suspendarea CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]