"Ce trebuie facut cu fisa individula de instruire dupa producerea unui accident de munca? Aceasta se bareaza doar dupa producerea unui accident mortal (cum adica se bareaza?) sau oricare tip de accident iar daca victima se intoarce dupa o incapacitate mai mare de 30 de zile in afara de instruirea suplimentara mai trebuie facut ceva?"
Raspunsul specialistilor:
In situatia unui eveniment, la dosarul de cercetare trebuie atasata fisa de instruire individuala in original, in cazul victimei decedate, sau in copie, in situatia incapacitatii temporare de munca.
Atentie, angajatori! Riscati o amenda de 8.000 de lei daca nu aveti fise de evaluare a riscurilor SSM pentru fiecare post din firma dvs.! Gasiti aceste fise gata redactate in lucrarea: "Top 20 cele mai cautate fise de evaluare a riscurilor SSM!" Fisele sunt complete, contin absolut toate informatiile necesare, DETALII AICI >>>
Referitor la bararea si semnarea fiselor, nu exista o prevedere expresa in HG nr. 1.425/2006 acest fapt fiind solicitat de inspectoratele teritoriale de munca in virtutea art. 123, lit. d) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 (“paginile si spatiile albe sa fie barate“).
Inspectia muncii a elaborat un Indrumar metodologic pentru cercetarea evenimentelor, unde este specificata bararea si semnarea fiselor individuale de instruire, dar acesta este dedicat inspectorilor de munca.
Oricum, pentru a nu exista probleme in legatura cu avizarea dosarelor de cercetare de catre ITM – uri, se recomada ca fisa individuala de instruire sa fie barata si semnata, dupa producerea evenimentului soldat cu incapacitate temporara de munca, dupa caz, de un membru al comisiei de cercetare sau, chiar de conducatorul locului de munca.
Aceasta varianta este aplicabila in situatia in care instruirea este consemnata fizic.
Daca angajatorul a optat pentru instruirea online, la dosar se va atasa fisa pe suport electronic care poate fi inchisa prin semnatura digitala.
Reinstruirea salariatului accidentat se efectueaza la reluarea activitatii dupa un accident de munca, indiferent de numarul de zile cat a fost spitalizat sau a stat in concediu medical.
Instruirea suplimentara celei programate, se realizeaza daca un salariat a lipsit mai mult de 30 de zile lucratoare, dar fara sa fi fost victima unui accident.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalSSM, in iunie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pensie invaliditate sau pensie persoana cu handicapIntrebare: Referitor la raspunsul oferiti ,, Conditii pensionare certificat handicap accentuat. valabil la 22 Feb 2025, pentru care va multumesc va informez ca am varsta de 53 ani in martie 2025, certificatul meu de handicap ACCENTUAT este permanent din 21.01.2008, dar primul meu certificat de handicap gradul II Cum era atunci il am din 1993 (perioada in care eram student, studii terminate la zi cu diploma am adeverinta si foaie matricola), data ivirii pe acel certificat (erau revizuite la 1 an ) este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie anticipata. Conditii.Intrebare: O salariata nascuta in aprilie 1967 cu o vechime totala de 37 ani si 6 luni, din care 11 ani si 10 luni lucrati in grupa a II a munca, se poate pensiona anticipat la varsta de 58 ani ? Daca da, adaosul de vechime de la cei 11 ani si 10 luni (adica 3 ani si 7 luni) se adauga la vechimea totala, in final sa aiba o vechime de 40 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<