Timpul de lucru si munca SUPLIMENTARA. Cum se va calcula in 2019?

timpul de munca 2019munca suplimentara 2019munca suplimentara amenzicalcul timp de muncacalcul ore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal conform art. 112 din Codul muncii (art. 120 alin. (1) din Codul muncii).Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (1) din Codul muncii).

Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, iar ceea ce depaseste 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana este munca suplimentara.


Atentie! Una dintre cele mai consistente amenzi acordate de ITM – 3.000 de lei - este cea pentru neconformitati cu legea in privinta evidentei si retribuirii orelor suplimentare efectuate de catre angajati.

Stick-ul Totul despre orele suplimentare de munca va ajuta sa respectati legea, sa tineti cont de drepturile angajatilor dvs., dar in acelasi timp, sa va cunoasteti propriile drepturi pentru a fi ferit de spectaculoase pierderi de bani. Comandati-l ACUM si beneficiati de o REDUCERE de 60% >>>



"O SC are programul de lucru 8.00-16.30. Soferul firmei ii transporta pe salariati in delegatie in tara cu auto proprietatea societetii. 1. Daca intoarcerea in Bucuresti are loc dupa ora 16.30, perioada de timp cat conduce pana acasa se considera ore suplimentare? Sarcinile de serviciu ale acestuia sunt doar activitati de transport. 2. Dar daca plecarea in delegatie sau revenirea in Bucuresti are loc inainte de ora 8.00, cum se face calculul orelor suplimentare, daca acestea se considera ca au fost facute?"




Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare (art. 111 din Codul muncii).

Astfel, Codul muncii defineste timpul de munca ca fiind orice perioada in care salariatul presteaza munca sau se afla la dispozitia angajatorului pentru indeplinirea sarcinilor si atributiilor de serviciu stabilite prin contractul individual de munca, fisa postului, contractul colectiv de munca, normele legale si/sau dispozitiile date de catre angajator.


IMPORTANT:

Aceeasi abordare este data si de Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, potrivit careia prin timp de lucru „se intelege orice perioada in care lucratorul se afla la locul de munca, la dispozitia angajatorului si isi exercita activitatea sau functiile, in conformitate cu legislatiile si practicile nationale”.

Timpul de munca al salariatului este circumscris programului de lucru stabilit de catre angajator cu respectarea dispozitiilor referitoare la timpul de repaus la care are dreptul salariatul.

La calcularea timpului de munca necesar exercitarii activitatilor sau functiei salariatului se va avea in vedere atat timpul in care sunt indeplinite sarcinile si atributiile de serviciu, cat si perioada de timp in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului pentru aprovizionarea cu materiale si materii prime, pentru asteptarea anumitor dispozitii ale angajatorului, a anumitor clienti, beneficiari sau alte situatii.

Atentie!

Insa perioada de timp in care salariatul se deplaseaza la/de la locul de munca acasa nu constituie timp (suplimentar) de munca.
Astfel, drumul de acasa la sediul, punctul de lucru de unde preia salariatii pentru delegatie nu constituie timp (suplimentar) de munca.
Timpul de munca va fi calculat numai din momentul in care preia salariatii si pleaca in delegatie pana la momentul in care coboara ultimul salariat la sediul unitatii.

In concluzie, timp de lucru este perioada in care care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare conform art. 111 din Codul muncii.


Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>





NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timpul de munca 2019munca suplimentara 2019munca suplimentara amenzicalcul timp de muncacalcul ore suplimentare

Data aparitiei: 30 Iulie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Timpul de lucru si munca SUPLIMENTARA. Cum se va calcula in 2019? Nota: 4.22 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]