Durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana, iar ceea ce depaseste 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana este munca suplimentara.
Atentie! Una dintre cele mai consistente amenzi acordate de ITM – 3.000 de lei - este cea pentru neconformitati cu legea in privinta evidentei si retribuirii orelor suplimentare efectuate de catre angajati.
Stick-ul Totul despre orele suplimentare de munca va ajuta sa respectati legea, sa tineti cont de drepturile angajatilor dvs., dar in acelasi timp, sa va cunoasteti propriile drepturi pentru a fi ferit de spectaculoase pierderi de bani. Comandati-l ACUM si beneficiati de o REDUCERE de 60% >>>
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
"O SC are programul de lucru 8.00-16.30. Soferul firmei ii transporta pe salariati in delegatie in tara cu auto proprietatea societetii. 1. Daca intoarcerea in Bucuresti are loc dupa ora 16.30, perioada de timp cat conduce pana acasa se considera ore suplimentare? Sarcinile de serviciu ale acestuia sunt doar activitati de transport. 2. Dar daca plecarea in delegatie sau revenirea in Bucuresti are loc inainte de ora 8.00, cum se face calculul orelor suplimentare, daca acestea se considera ca au fost facute?"
Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare (art. 111 din Codul muncii).
Astfel, Codul muncii defineste timpul de munca ca fiind orice perioada in care salariatul presteaza munca sau se afla la dispozitia angajatorului pentru indeplinirea sarcinilor si atributiilor de serviciu stabilite prin contractul individual de munca, fisa postului, contractul colectiv de munca, normele legale si/sau dispozitiile date de catre angajator.
IMPORTANT:
Aceeasi abordare este data si de Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, potrivit careia prin timp de lucru „se intelege orice perioada in care lucratorul se afla la locul de munca, la dispozitia angajatorului si isi exercita activitatea sau functiile, in conformitate cu legislatiile si practicile nationale”.
Timpul de munca al salariatului este circumscris programului de lucru stabilit de catre angajator cu respectarea dispozitiilor referitoare la timpul de repaus la care are dreptul salariatul.
La calcularea timpului de munca necesar exercitarii activitatilor sau functiei salariatului se va avea in vedere atat timpul in care sunt indeplinite sarcinile si atributiile de serviciu, cat si perioada de timp in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului pentru aprovizionarea cu materiale si materii prime, pentru asteptarea anumitor dispozitii ale angajatorului, a anumitor clienti, beneficiari sau alte situatii.
Atentie!
Insa perioada de timp in care salariatul se deplaseaza la/de la locul de munca acasa nu constituie timp (suplimentar) de munca.
Astfel, drumul de acasa la sediul, punctul de lucru de unde preia salariatii pentru delegatie nu constituie timp (suplimentar) de munca.
Timpul de munca va fi calculat numai din momentul in care preia salariatii si pleaca in delegatie pana la momentul in care coboara ultimul salariat la sediul unitatii.
In concluzie, timp de lucru este perioada in care care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare conform art. 111 din Codul muncii.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>