Va informam ca Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 30 septembrie - 3 noiembrie 2022, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 17,923 milioane lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca.
Mentionam ca in timpul acestor controale au fost aplicate 5.294 avertismente si au fost dispuse 11.831 masuri de remediere a neconformitatilor constatate, conform
Agerpres.
"In luna octombrie, au fost identificate 792 de persoane desfasurand munca nedeclarata. Dintre acestea, 510 nu aveau intocmit contract individual de munca, 195 nu aveau contract individual de munca transmis in Revisal, doua persoane prestau activitate avand contractul de munca suspendat, iar 85 persoane prestau activitate in afara programului de lucru din contractul part-time", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Din cei 325 angajatori sanctionati pentru munca nedeclarata, sase angajatori au fost sanctionati pentru utilizarea muncii nedeclarata a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani.
"Reamintesc ca incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda", a mai specificat Bratu.
Conform statisticilor, tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani sunt mai predispusi la accidente grave la locul de munca decat adultii mai in varsta, deci minorii sunt cu atat mai expusi riscurilor de accidentare, asa ca incadrarea acestora in munca trebuie facuta respectand legislatia in vigoare.
"Suntem preocupati de educarea tinerilor si chiar a copiilor in privinta deprinderii de la o varsta cat mai frageda a unei atitudini corecte fata de munca, ce ar trebui sa-i insoteasca pe tot parcursul lor profesional", a concluzionat Dantes Bratu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<