Ministerul Finantelor Publice (MFP) a emis recent un proiect in care se prevede sanctionarea operatorilor economici cu amenzi intre 8.000 si 10.000 de lei pentru nedotarea cu case de marcat, contraventia referitoare la nerespectarea termenelor prevazute de lege urmand sa fie scoasa de sub incidenta Legii prevenirii.
"Avand in vedere faptul ca, la aceasta data, Ministerul Finantelor Publice a emis autorizatii de distributie pentru toate tipurile de aparate de marcat, inclusiv pentru cele destinate activitatilor economice in care sunt utilizate modele dedicate, respectiv taximetrie, mari retaileri, schimb valutar, comert cu carburanti, din informatiile furnizate de distribuitorii autorizati, atat acestia, cat si unitatile acreditate pentru comercializare detin, in cele mai multe cazuri, stocuri de aparate de marcat noi si nu mai sunt semnalate dificultati legate de lipsa capacitatii de instalare a unitatilor de service, in conditiile in care au fost emise autorizatii de distributie pentru aparatele de marcat care acopera toate tipurile de activitati economice, iar distribuitorii autorizati au stocuri de aparate de marcat noi, solicitarile de instalare si punere in functiune a acestor dispozitive au scazut drastic, aceasta situatie fiind intalnita chiar si in cazul aparatelor achizitionate deja, sau pentru care au fost achitate avansuri (au fost semnalate numeroase cazuri in care aparatele au fost lasate de utilizatori in custodie in depozitele distribuitorilor), fapt care denota ca, operatorii economici care nu si-au indeplinit obligatia de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare", se arata in nota de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ, citat de Agerpres.
Proiectul de hotarare aflat in dezbatere publica propune eliminarea contraventiei referitoare la nerespectarea de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevazute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic, autoritatile de control urmand sa aplice de la prima abatere sanctiunile prevazute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999, respectiv amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum si suspendarea activitatii operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor si confiscarea sumelor nejustificate.
Regimul utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale este reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.28/1999 si de Normele metodologice pentru aplicarea acesteia.
Din cauza faptului ca operatorii economici care aveau obligatia sa se doteze cu noile aparate de marcat pana la data de 1 septembrie 2018 riscau sanctiuni drastice fara ca vinovatia sa fie directa si exclusiva a acestora, a fost adoptata Hotararea Guvernului nr. 701/2018 prin care a fost introdusa sub incidenta Legii prevenirii contraventia pentru nedotarea la termen cu noile aparate de marcat, astfel incat sa se asigure o abordare de tip preventiv, stimulativ si nu de sanctionare imediata de la prima abatere a operatorilor economici, subliniaza Agerpres.
Potrivit datelor MFP, pana la data de 14 noiembrie 2019, ICI Bucuresti a emis 125 avize tehnice favorabile, Ministerul Finantelor a emis 119 autorizatii de distributie pentru toate tipurile de aparate de marcat, ANAF a emis numere unice de inregistrare pentru 512.469 aparate de marcat, iar la nivel national au fost instalate 481.111 aparate de marcat dotate cu jurnal electronic.
"Din informatiile detinute de MFP a rezultat ca procesele de implementare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic au inregistrat un declin accentuat in perioada ianuarie - octombrie 2019, comparativ cu perioada septembrie - decembrie 2018, astfel: numarul aparatelor de marcat inregistrate in sistemul informatic al ANAF de catre producatori/distribuitori/importatori a scazut in medie cu 78%, ritmul de atribuire a seriilor fiscale a scazut in medie cu 60%, ritmul de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scazut in medie cu 40%", citeaza sursa amintita nota de fundamentare
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<