Intrebare: Daca o salariata care tocmai a nascut doreste sa opteze pentru concediu crestere copil pentru o perioada de 6 luni (incluzand cele 126 zile) iar pentru urmatoarele 6 luni de concediu de crestere al copilului sa aplice sotul ei, acest lucru este posibil?
Raspunsul specialistului: Asa cu prevede Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind protectia maternitatii la locul de munca, de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie poate beneficia oricare dintre parintii firesti ai copilului, in raport cu optiunea exprimata, daca indeplineste conditiile de acordare. Concediul si indemnizatia lunara precum si stimulentul de insertie se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri.
Concediu crestere copil, potrivi ordonantei sus amintite, reprezinta un drept al salariatului, nicidecum o obligatie. In interiorul perioadei aferente concediului pentru cresterea copilului salariatul este singurul care poate renunta la concediul pentru cresterea copilului inainte de expirarea duratei concediului. Angajatorul nu poate refuza solicitarea salariatei de a reveni din concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an inainte de expirarea duratei acestuia.
Indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul de insertie se acorda la cererea scrisa a persoanei indreptatite, cu respectarea prevederilor Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010. Conform prevederilor art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu crestere copil in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Astfel ca, tatal care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, a realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, va putea beneficia de concediu crestere copil in aceleasi conditii ca si mama copilului. Pentru obtinerea indemnizatiei trebuie intocmit un alt dosar in aceleasi conditii in care a fost intocmit si de catre mama pentru primele 6 luni de concediu.