Acestia au confirmat faptul ca orice persoana are dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului daca realizeaza venituri salariale in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni.
"Nu are relevanta, din punct de vedere al dreptului la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, daca contractul individual de munca in baza caruia se realizeaza veniturile salariale este cu timp partial sau cu norma intreaga.
In concluzie, va beneficia de concediu si indemnizatie crestere copil oricare dintre parintii firesti ai copilului care in ultimul an anterior datei nasterii copilului, a realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal.", au concluzionat specialistii in legislatia muncii.
Nu uitam tipurile de CCC de care putem beneficia:
- concediu crestere copil in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei).
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 2,4 ISR (1200 de lei).
Valoarea indicatorului social de referinta (ISR) este de 500 lei.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro