Interdictia concedierii salariatei cu pana la 6 luni | Se poate stabili o perioada mai mica?

27 Februarie 2013
27 Februarie 2013
interdictia concedieriiOUG 111/2010concediu crestere copilconcedierea salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In ce priveste interdictia concedierii salariatei revenite din concediu crestere copil, vom stabili daca sintagma "cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima sau daca angajatorul poate stabili prin Regulamentul Intern sau prin contractul colectiv de munca o perioada mai mica.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in doua situatii:

1) salariatilor care se afla in concediu pentru cresterea copilului de pana la un an sau de pana la doi ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
2) salariatilor care se afla in plata stimulentului de insertie.

Asadar, angajatorul nu poate dispune incetarea contractelor de munca a salariatilor care se afla intr-una dintre situatiile mentionate.

La alin. (3) al aceluiasi articol, textul de lege precizeaza ca aceasta interdictie se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatilor in unitate. Aceste reglementari nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.

Prin urmare, angajatorul nu poate dispune concedierea salariatilor aflati fie in concediu crestere copil fie in plata stimulentului de insertie daca nu se afla in reorganizare judiciara sau faliment.

Astfel, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in conformitate cu prevederile art. 61 - 64 din Codul muncii si pentru motive care nu tin de persoana salariatului in temeiul art. 65 si urmatorele din Codul muncii.

Procedura de concediere va fi reglementata in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.

Pe cale de consecinta, angajatorul va putea stabili conditiile si procedura de concediere cu respectarea legii si a Codului muncii fie in contractul colectiv de munca fie in regulamentul intern in functie de motivele concedierii. Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului astfel cum acestea sunt reglementate in contractul colectiv de munca.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]