La art. 25 din OUG 111/2010 se mentioneaza ca angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului, precum si concediul fara plata. Astfel, perioada de acordare se va stabili de comun acord cu angajatul.
De retinut ca este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap sau in cazul salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie.
Alin. (3) din acelasi articol stabileste ca interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate. Se interzice astfel concedierea o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului din concediu crestere copil de pana la un 1 an sau 3 ani (cazul copilului cu handicap).
Cu privire la momentul reluarii activitatii, angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta, in conformitate cu art. 83 lit. a) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3), precum si cu art. 57 alin. (1) din Codul muncii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
250 Modele Fise de Post
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Prin urmare, nici desfiintarea postului salariatei/salariatului aflat in concediu pentru cresterea copilului nu poate fi dispusa in perioada acestui concediu intrucat angajatorul are obligatia ca la revenirea din concediu sa il reintegreze pe acelasi post. Angajatorul va reda asadar salariatei acelasi post si nu un altul, avand obligatia de a o mentine pe post o perioada de pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a acesteia din concediu crestere copil.