Salariatul concediat este reintegrat in functie. In ce conditii se compenseaza CO

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Iunie 2016
20 Iunie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediereconcediu odihnareintegrare in functie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In situatia in care un salariat concediat este reintegrat in functie, ca urmare a unei sentinte judecatoresti, angajatorului ii revin anumite obligatii, prevazute de lege.

Astfel, conform Art.80 alin.(1) din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri.

Aceasta despagubire este egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

In conditiile in care anularea deciziei de concediere are drept consecinta inlaturarea in mod retroactiv a efectelor deciziei de concediere, angajatul are dreptul sa beneficieze atat de o despagubire cat si de toate celelalte drepturi care i-ar fi revenit daca nu ar fi fost concediat.

Prin urmare, angajatorul are obligatia platii unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pe durata cuprinsa intre data concedierii si cea in care salariatul este reintegrat efectiv.

In ceea ce priveste concediul de odihna, instantele de judecata au instituit, in practica, obligatia acordarii indemnizatiei de concediu de odihna angajatului care a fost reintegrat pe post.

Atentie la faptul ca dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat (numai in acest caz) nu inlatura dreptul la reparararea integrala a prejudiciului suferit de salariat ca urmare a concedierii anulate de instanta.

Prin urmare, in cazul in care salariatul concediat este repus in functie, acestea beneficiaza de despagubire, inclusiv de drepturile de care ar fi beneficiat pentru concediul de odihna.

Concret, angajatorul trebuie sa calculeze contravaloarea zilelor de concediu de odihna de care ar fi beneficiat salariatul daca nu ar fi fost concediat si sa acorde angajatului suma respectiva.

Raspuns oferit de specialistii Portalcodulmuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]