Astfel, conform Art.80 alin.(1) din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri.
Aceasta despagubire este egala cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
In conditiile in care anularea deciziei de concediere are drept consecinta inlaturarea in mod retroactiv a efectelor deciziei de concediere, angajatul are dreptul sa beneficieze atat de o despagubire cat si de toate celelalte drepturi care i-ar fi revenit daca nu ar fi fost concediat.
Prin urmare, angajatorul are obligatia platii unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pe durata cuprinsa intre data concedierii si cea in care salariatul este reintegrat efectiv.
In ceea ce priveste concediul de odihna, instantele de judecata au instituit, in practica, obligatia acordarii indemnizatiei de concediu de odihna angajatului care a fost reintegrat pe post.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Atentie la faptul ca dreptul la compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat (numai in acest caz) nu inlatura dreptul la reparararea integrala a prejudiciului suferit de salariat ca urmare a concedierii anulate de instanta.
Prin urmare, in cazul in care salariatul concediat este repus in functie, acestea beneficiaza de despagubire, inclusiv de drepturile de care ar fi beneficiat pentru concediul de odihna.
Concret, angajatorul trebuie sa calculeze contravaloarea zilelor de concediu de odihna de care ar fi beneficiat salariatul daca nu ar fi fost concediat si sa acorde angajatului suma respectiva.
Raspuns oferit de specialistii Portalcodulmuncii.ro