Programul de munca individualizat

15 Mai 2009
15 Mai 2009
contractul colectiv de muncalegislatia munciiprogram
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 15.05.2009 - Gabriela Chirazof

Stabilirea programului de munca este un drept al angajatorului. Prin programul de munca individualizat insa s-a atribuit si salariatului dreptul de a fixa perioada variabila din cadrul programului de munca.
 
Art. 115 alin. 1 din Codul muncii prevede ca angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractele colective de munca aplicabile la nivelul angajatorului sau, in absenta acestora, in regulamentele interne.

Astfel, durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului normal de munca zilnic, adica de 8 ore, respectiv de 6 ore in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani.

Salariatii care lucreaza conform unor programe individualizate de munca pot efectua munca suplimentara, insa numai cu respectarea duratei maxime legale a timpului de munca care nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.



Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura de activitate aplicabil, perioade de referinta mai mari de 3 luni, dar care sa nu depaseasca 12 luni.

Astfel contractul colectiv unic la nivel national pe anii 2007-2010 enumera in Anexa nr. 6 sectoarele de activitate pentru care se pot negocia perioadele de referinta intre 3 luni si un an, respectiv:
- Agricultura, piscicultura si pescuit
- Silvicultura, economia vanatului, apelor si protectia mediului
- Industria alimentara, a bauturilor si tutunului
- Exploatarea si prelucrarea lemnului
- Constructii
- Comert
- Turism, hoteluri si restaurante
- Transporturi
- Materiale de constructii si ciment
- Energie electrica, termica, petrol si gaze
- Din ramura chimie si petrochimie: sectorul ingrasaminte chimice.

Aceste prevederi nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. Acestia beneficiaza de protectie in conditiile Codului muncii, dar si in conformitate cu H.G. nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]