Poti solicita concediu de odihna in perioada de preaviz daca ai demisionat?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Noiembrie 2014
20 Noiembrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu de odihnaconcediu de odihna in perioada de preavizpreviz concediu odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Se poate solicita concediu de odihna in perioada de preaviz daca ti-ai dat demisia?

Dupa demisie, simpla idee de a mai lucra in colectivul de care vrei sa te desparti poate deveni o sursa majora de stres pentru tine, ca angajati si o sursa de pierderi financiare si non-financiare pentru firma. Cata motivatie vei avea sa iti mai indeplinesti sarcinile?

Si atunci, intervine intrebarea... De ce nu ar fi posibil sa cerem concediu de odihna in zilele de preaviz dupa o demisie?

Specialistii in dreptul muncii ne ofera un raspuns:

Asa cum spune Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Stim deja faptul ca salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Atentie la faptul ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

In concluzie, concediul de odihna se efectueaza asa cum partile au stabilit si numai daca aceasta nu poate fi efectuat in perioada stabilita, din motive obiective, va putea fi efectuat la o alta data cu consultarea salariatului.

In situatia in care ambele parti doresc sa se realizeze concediu de odihna pe perioada preavizului, TOT CE ESTE IN FAVOAREA SALARIATULUI este PERMIS.

Vom lua in calcul ca in cazul demisiei angajatorul poate renunta partial sau total la perioada de preaviz, faptul ca este de acord ca salariatul sa efectueze concediul de odihna in perioada de preaviz aceasta este o decizie mai favorabila salariatului.

Prin urmare, angajatorul poate aproba, ca pe durata preavizului in cazul demisiei, salariatul sa efectueze concediul de odihna.


Raspuns furnizat de specialistii PortalCodulMuncii.ro


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]