Raspuns:
De regula, sporurile la salariu se negocieaza colectiv si se mentioneaza in contractul colectiv de munca. Prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 – ale carui prevederi sunt obligatorii – s-au stabilit urmatoarele sporuri:
• pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile minimum, 10% din salariul de baza.
Locurile de munca in conditii deosebite reprezinta acele locuri care, in mod permanent sau in anumite perioade, pot afecta esential capacitatea de munca a asiguratilor datorita gradului mare de expunere la risc. Pentru munca prestata in aceste conditii se acorda un spor de minimum 10% din salariul de baza.
• pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza
Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acestora. Asadar, acest spor se acorda numai in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul legal de 30 de zile. Cuantumul acestui spor este de 100% din salariu de baza. Se aplica prevederea mai favorabila pentru salariati din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 in defavoarea celei din Codul muncii care prevede un spor de 75% din salariul de baza.
• pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza
Munca prestata intre orele 22.00 – 6.00 este considerata munca de noapte. Salariatii care desfasoara munca de noapte beneficiaza de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de baza. Si in acest caz se aplica cu prioritate prevederea din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 (25% in loc de 15% cat prevede Codul muncii).
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
• pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza
Va trebui sa stabiliti prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau prin Regulamentul Intern, transele de vechime si procentul sporului de vechime aferent fiecarei transe. In practica, procentul sporului de vechime variaza in functie de urmatoarele transe de vechime:
5% - intre 3 - 5 ani vechime in munca
10% - intre 5 - 10 ani vechime in munca
15% - intre 10- 15 ani vechime in munca
20% - intre 15- 20 ani vechime in munca 20%
25% - peste 20 ani vechime in munca
• pentru conditii nocive de munca, se acorda un spor 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate
• pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite.
Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu au fost incluse in salariul de baza.
Pentru detalii privind salarizarea click aici.