Va prezentam mai jos cum vom proceda in interiorul companiei in ce priveste organizarea concediilor de odihna ramase de recuperat aferente anului 2011 din punct de vedere al chletuielilor aferente acelui an.
Conform art. 146 din Codul muncii , republicat, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. Prin exceptie, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
Angajatorul este obligat sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr -un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Din punct de vedere contabil, punctul 194 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009 stabileste ca sumele datorate si neachitate personalului (concediile de odihna si alte drepturi de personal), respectiv eventualele sume care urmeaza sa fie incasate de la acesta, aferente exercitiului in curs, se
inregistreaza ca alte datorii si creante in legatura cu personalul.
Astfel, indemnizatiile pentru concediile de odihna neefectuate pana la inchiderea exercitiului financiar 2011 se inregistreaza la 31.12 prin formula contabila:
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
641 "Personal - salarii datorate" = 4281 "Alte datorii in legatura cu personalul"
In luna acordarii indemnizatiei pentru concediul de odihna, aceasta se va inregistra prin formula contabila:
4281 "Alte datorii in legatura cu personalul" = 421 "Personal - salarii datorate"