Intrebare: O salariata care a nascut in 20 octombrie 2011, dupa efectuarea concediului medical de maternitate a ales sa revina la lucru fara a opta pentru concediu crestere copil. Salariata sau sotul ei sunt obligati sa intre in CCC cel putin o luna, conform OUG 111/2010? Poate ea beneficia de stimulentul de insertie in aceste conditii?
Raspuns: Asa cum prevede OUG 111/2010m, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
Ceea ce inseamna ca salaraita poate beneficia de concediu pentru crestere copil, nefiind obligata la efectuarea lui. Totodata, art. 8 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor prevede ca oricare dintre parintii firesti ai copilului poate beneficia de de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, in functie de optiunea exprimata conform art. 2 alin. (1), si numai daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. Daca persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediu crestere copil in varsta de pana la un an si indemnizatie lunara obtin venituri supuse impozitului anterior implinirii varstei de un an de catre copil, pot beneficia de stimulent insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. Potrivit prevederilor art. 13 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, stimulentul de insertie se va acorda pe baza unei semnate de catre persoana indreptatita. Cererea va fi insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului. Daca dreptul la stimulentul de insertie este stabilit pentru persoana care nu solicita, desi indeplineste conditiile, acordarea indemnizatiei pentru crestere copil, cererea pentru acordarea stimulentului va fi insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, asa cum apar prevazute in cuprinsul art. 6 din ordonanta.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
In concluzie, dupa efectuarea a cel putin 42 de zile de concediu de maternitate dupa nasterea copilului, salariata poate reveni, avand dreptul la stimulentul de insertie pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap fara a fi nevoita sa opteze pentru concediu crestere copil. Stimulentul se va acorda la cererea ei.