Stimulentul de insertie poate fi acordat imediat dupa concediul postnatal

concediu de maternitateOUG 111/2010CCCCodul fiscalLegea 571/2003
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: O salariata care a nascut in 20 octombrie 2011, dupa efectuarea concediului medical de maternitate a ales sa revina la lucru fara a opta pentru concediu crestere copil. Salariata sau sotul ei sunt obligati sa intre in CCC cel putin o luna, conform OUG 111/2010? Poate ea beneficia de stimulentul de insertie in aceste conditii?
 
Raspuns: Asa cum prevede OUG 111/2010m, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.
 
Ceea ce inseamna ca salaraita poate beneficia de concediu pentru crestere copil, nefiind obligata la efectuarea lui. Totodata, art. 8 alin. (1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor prevede ca oricare dintre parintii firesti ai copilului poate beneficia de de indemnizatia lunara si stimulentul de insertie prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, in functie de optiunea exprimata conform art. 2 alin. (1), si numai daca indeplineste conditiile de acordare prevazute de prezenta ordonanta de urgenta. Daca persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediu crestere copil in varsta de pana la un an si indemnizatie lunara obtin venituri supuse impozitului anterior implinirii varstei de un an de catre copil, pot beneficia de stimulent insertie pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.  Potrivit prevederilor art. 13 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, stimulentul de insertie se va acorda pe baza unei semnate de catre persoana indreptatita. Cererea va fi insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de alte documente eliberate de autoritatile competente ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta realizeaza sau urmeaza sa realizeze venituri supuse impozitului. Daca dreptul la stimulentul de insertie este stabilit pentru persoana care nu solicita, desi indeplineste conditiile, acordarea indemnizatiei pentru crestere copil, cererea pentru acordarea stimulentului va fi insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, asa cum apar prevazute in cuprinsul art. 6 din ordonanta.
 
In concluzie, dupa efectuarea a cel putin 42 de zile de concediu de maternitate dupa nasterea copilului, salariata poate reveni, avand dreptul la stimulentul de insertie pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap fara a fi nevoita sa opteze pentru concediu crestere copil. Stimulentul se va acorda la cererea ei.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de maternitateOUG 111/2010CCCCodul fiscalLegea 571/2003

Data aparitiei: 20 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stimulentul de insertie poate fi acordat imediat dupa concediul postnatal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]