Analizam in randurile urmatoare o speta expusa de o persoana careia i se solicita sa returneze suma aferenta indemnizatiei pentru un an de concediu de crestere a copilului.
Personala in cauza a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani in data de 03.03.2013. In anul 2013, persoana a avut contract de intermediere cu o firma de asigurari si a incasat comisioane (impozabile) in urma incheierii de polite de asigurari.
In anul 2013, persoana a incasat suma de 690 de lei. In prezent, a primit instiintare de la AJPS ca trebuie sa returneze suma de 7865 (toata indemnizatia pentru anul 2013), reprezentand suma incasata necuvenit catre AJPS.
Cum procedam in acest caz? Specialistii PortalCodulMuncii.ro ne ofera un raspuns:
"Daca asigurarile au fost incheiate anterior datei nasterii copilului pentru care se solicita restituirea indemnizatiei primite, puteti contesta in instanta notificarea de restituire si puteti sustine ca aceste venituri nu au rezultat din desfasurarea efectiva a unei activitati (art. 16 alin. (3) din OUG 111/2010
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului).
Daca respectivele asigurari pentru care ati incasat un comision de 690 de lei au fost emise dupa data nasterii copilului veti fi obligata sa restituiti indemnizatia (de 7865 lei) primita.
Potrivit art. 728 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
Alin. (2) din acelasi articol stabileste ca daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel."