Studiu de caz: Acordarea indemnizatiei de maternitate in cazul obtinerii de venituri profesionale

29 August 2011
29 August 2011
OUG 158/2005concediu de maternitateLegea 571/2003Codul fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 30.08.2011

In ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de maternitate, angajatorul va verifica daca sunt indeplinite conditiile aferente concediului de maternitate si daca sunt respectate drepturile salariatei in cauza. In acelasi timp, persoana in cauza trebuie sa isi reclame beneficiile pe care legea i le ofera de drept. Prin urmare, se va analiza si in ce masura poate obtine indemnizatie de maternitate o persoana care realizeaza venituri profesionale.

Asiguratii pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate sunt persoanele prevazute la art. 1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, asiguratii obligatoriu sunt prevazuti la art. 1 alin. (1), respectiv persoanele care:
- desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu, precum si orice alte activitati dependente;
- desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
- beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.

La alin. (2) sunt prevazute persoanele care se pot asigura facultativ, respectiv:
- asociati, comanditari sau actionari;
- membri ai asociatiei familiale;
- autorizate sa desfasoare activitati independente.
- persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.

Astfel, persoanele care realizeaza venituri profesionale in sensul OUG 58/2010, respectiv venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, precum si contractele civile si cele de colaborare incheiate in temeiul prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv art. 18 din Legea 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt prevazute printre persoanele asigurate obligatoriu sau facultativ pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

In consecinta, persoanele care realizeaza aceste venituri nu pot beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, cum este cazul concediului si indemnizatiei de maternitate.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]