Art. 1 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin HG 52/2011, prevede ca beneficiaza de drepturile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, oricare dintre parintii firesti ai copilului/copiilor.
"Avem un salariat care doreste sa intre in concediu de crestere a copilului incepand cu data de 01.08.2019. Sotia lui a nascut in data de 07.07.2019 si nu a lucrat in ultimii doi ani. In acest caz, se mai tine cont de concediul de maternitate de 42 de zile? Salariatul poate intra in CCC incepand cu 01.08.2019?"
Tatal copilului este una dintre persoanele indreptatite care are dreptul la concediul pentru cresterea copilului (in varsta de pana la doi ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap), precum si de o indemnizatie lunara sau de stimulentul de insertie, dupa caz, daca acesta indeplineste conditiile de acordare a acestora astfel cum sunt prevazute in actul normativ.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
IMPORTANT:
Astfel, conform art. 7 alin. (1) din din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010, concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 11 din ordonanta de urgenta, se acorda pe baza de cerere aprobata de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita.
In situatia in care mama copilului nu indeplineste conditiile pentru concediu de maternitate, tatal copilului poate beneficia de indemnizatie crestere copil de la data nasterii copilului daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile de la data nasterii copilului.
Salariatul va putea intra in concediu crestere copil incepand cu data de 1 august 2019 dar numai dupa ce a efectuat concediul paternal de 5 zile lucratoare respectiv 15 zile lucratoare daca are un atestat de puericultura.
Un raspuns oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>