Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. Cand se acorda, pe ce perioada si cat este indemnizatia?

concediul pentru ingrijirea copilului bolnavconcediu ingrijire copil bolnavconcediu pentru copilul bolnavconcediu de maternitaterisc maternal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
Va reamintim ca acest concediu medical de ingrijire copil bolnav a fost prelungit de la varsta de 7 ani pana la varsta de 16 ani, in cazul copilului grav bolnav. 
 
In acest context, este demn de mentionat ca parintii care au astfel de copii grav bolnavi vor beneficia de concediu medical de ingrijire copil bolnav pana copiii vor implini varsta de 16 ani.
 
 
OUG nr. 99/2017 pentru modificarea si completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, care contine masura prin care concediu medical de ingrijire copil bolnav se prelungeste pana la varsta de 16 ani, a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1005.

Iata ce prevede:

"19. La articolul 26, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele(1^1) - (1^3), cu urmatorul cuprins:"(1^1)

In cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 16 ani.
(1^2) Lista afectiunilor prevazute la alin. (1^1) se stabileste de catre comisiile despecialitate   ale   Ministerului   Sanatatii   si   este   prevazuta   in   normele   de   aplicare   aprezentei ordonante de urgenta"

 
 
O noua directiva a UE stabileste ca parintii pot obtine concediul de ingrijire a copilului pana la varsta de 12 ani. Blocul comunitar urmareste obtinerea unui echilibru mai bun intre viata profesionala si cea de familie. Ministerul Muncii a anuntat ca un acord politic in privinta acestei noi directive a fost deja obtinut. 
 
 
Atentie! Directiva nu a fost inca adoptata si publicata in Jurnalul Oficial al UE pentru a se afla in vigoare. Exista, insa, un acord politic asupra ei, iar Presedintia Romaniei a Consiliului UE intentioneaza sa promoveze adoptarea si intrarea in vigoarea a acesteia pana la finalul mandatului...citeste mai multe aici >>>


Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda conform Ordonantei de Urgenta nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.


Conform actului, in categoria concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate la care au dreptul asigurarii, se numara si concediile medicale pentru ingrijirea copilului bolnav.


Concret, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. Indemnizatia se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.



Cine beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav?


Beneficiaza de aceasta indemnizatie, optional, unul dintre parinti, daca persoana in cauza indeplineste conditiile de stagiu de cotizare.

Atentie la faptul ca de aceasta indemnizatia poate beneficia, in situatia in care indeplineste conditiile cerute de legiuitor, si asigurarii care au adoptat, au fost numiti tutori sau carora  le-au fost incredintati copiii in vederea adoptiei sau carora le-au fost dati in plasament.

Conform legii, indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercuprecte pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis conform legii.


Cat poate dura concediul pentru ingrijirea copilului bolnav?

Conform legii, durata de acordare a indemnizatiei este de maximul 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Exceptie fac situatiile in care copilul a fost diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale. In aceste situatii, durata concediului medical va fi stabilit de medicul curant.

Dupa ce sunt depasite 90 de zile, durata concediului medical va fi stabilita de medicul specialist, cu aprobare din partea medicului expert al asigurarilor sociale.


Cat este cuantumul indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav?

Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilita conform legii.


Salariatele si salariatii aflati in concediul de ingrijire a copilului bolnav nu vor fi concediate, asa cum este prevazut in lege.

Protectia la concediere se aplica si in cazul:

- salariatelor aflate in risc maternal,
- salariatilor aflati in concediu paternal,
- salariatelor aflate in concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediul pentru ingrijirea copilului bolnavconcediu ingrijire copil bolnavconcediu pentru copilul bolnavconcediu de maternitaterisc maternal

Data aparitiei: 05 Martie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav. Cand se acorda, pe ce perioada si cat este indemnizatia? Nota: 3.83 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]