Iata ce prevede:
Legis Plus Legislatia Muncii
Concedierea perfect legala
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
"19. La articolul 26, dupa alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele(1^1) - (1^3), cu urmatorul cuprins:"(1^1)
In cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 16 ani.
(1^2) Lista afectiunilor prevazute la alin. (1^1) se stabileste de catre comisiile despecialitate ale Ministerului Sanatatii si este prevazuta in normele de aplicare aprezentei ordonante de urgenta"
Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda conform Ordonantei de Urgenta nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
Conform actului, in categoria concediilor medicale si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate la care au dreptul asigurarii, se numara si concediile medicale pentru ingrijirea copilului bolnav.
Concret, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. Indemnizatia se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Cine beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav?
Beneficiaza de aceasta indemnizatie, optional, unul dintre parinti, daca persoana in cauza indeplineste conditiile de stagiu de cotizare.
Atentie la faptul ca de aceasta indemnizatia poate beneficia, in situatia in care indeplineste conditiile cerute de legiuitor, si asigurarii care au adoptat, au fost numiti tutori sau carora le-au fost incredintati copiii in vederea adoptiei sau carora le-au fost dati in plasament.
Conform legii, indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afectiuni intercuprecte pana la implinirea varstei de 18 ani se acorda pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie si a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis conform legii.
Cat poate dura concediul pentru ingrijirea copilului bolnav?
Conform legii, durata de acordare a indemnizatiei este de maximul 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Exceptie fac situatiile in care copilul a fost diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat, este supus unor interventii chirurgicale. In aceste situatii, durata concediului medical va fi stabilit de medicul curant.
Dupa ce sunt depasite 90 de zile, durata concediului medical va fi stabilita de medicul specialist, cu aprobare din partea medicului expert al asigurarilor sociale.
Cat este cuantumul indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav?
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilita conform legii.
Salariatele si salariatii aflati in concediul de ingrijire a copilului bolnav nu vor fi concediate, asa cum este prevazut in lege.
Protectia la concediere se aplica si in cazul:
- salariatelor aflate in risc maternal,
- salariatilor aflati in concediu paternal,
- salariatelor aflate in concediu de maternitate si concediu pentru cresterea copilului