legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

De la 1 iulie 2012 ANAF preia administrarea contributiilor pentru pensii

ANAFcontributiipensiiCodul fiscallegea 571/2003OUG 125/2011

 

Contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizice vor fi  administrate, incepand cu data de 1 iulie 2012, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Regelemetarile pe care persoanele fizice ar trebui sa le respecte incepand din luna iulie in vederea platii contributiilor la sistemul de pensii au fost supude dezbaterii publice de catre ANAF.
 
Actul normativ care a dus la modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal la sfarstiul anului 2011 OUG nr. 125/2011, prevede la art. V ca incepand 1 iulie 2012 contributiile sociale la pensii datorate de persoanele fizicevor fi administrate de ANAF. De la inceputul lunii viitoare casele de pensii vor preda organelor fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012. Plata contributiilor pentru sistemul de pensii, datorate de persoanele fizice, vor fi platite incepand de luna urmatoare, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii, in conturi de venituri bugetare distincte, codificate cu codul de identificare fiscala al contribuabililor.
 
ANAF a supus dezbaterii publice in acest sens un proiect de ordin prin care reglementeaza modalitatea de achitare a contributiilor de asigurari sociale de catre persoanele fizice. In situtaita in care persoanele fizice au calitatea de contribuabili ai sistemului public de pensii acestora le revine obligatia de a-si declara veniturile ce constituie baza de calcul a contributiilor de asigurari sociale, catre organul fiscal competent in administrarea acestora. Declararea acestor venituri se face prin depunerea de catre persoana fizica a unei declaratii privind venitul asigurat in sistemul public de pensii, asa cum prevede art.296^25 alin.(1) din legea 571/2003 privind Codul fiscal. Modelul acestei declaratii privind venitul asigurt la sistemul public de pensii, respectiv declaratia 600,  a fost fost publicat luni pe site-ul ANAF, spre dezbatere publica. Acest formular se va depune de catre:
 
  • intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
  • membrii intreprinderii familiale;
  • persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
  • persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
  • persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla.
 
Contribuabilii insa vor depune, pentru anul 2012, incepand cu data de 1 iulie 2012, Declaratia 600  doar daca acestia face parte din una dintre categoriile mentionate. Declaratia nu va fi insa depunsa de persoanele care presteaza activitati in temeriul unui contract individual de munca, de catre someri sau cei care realizeaza venituri de natura profesionala din drepturi de autor si drepturi conexe.
 
Aceasta declaratie se va depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Organul fiscal competent la care trebuie depusa declaratia este organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla adresa de domiciliu a contribuabilului sau adresa unde acesta locuieste efectiv, in cazul in care difera de cea de domiciliu.  Declaratia poate fi depunsa si online de catre acei contribubili care detin un certificat digital calificat de semnatura electronica.
 
Organul fiscal va stabili  obligatiile de plata al contribuabililor reprezentand contributiile la pensii datorate de contribuabili printr-o decizie de impunere, Formulalui 610, model aprobat de catre ANAF printr-un alt ordin publicat in debatere publica.
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFcontributiipensiiCodul fiscallegea 571/2003OUG 125/2011

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 20 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


De la 1 iulie 2012 ANAF preia administrarea contributiilor pentru pensii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de aptitudini. ValabilitateIntrebare: Va rog frumos sa imi spuneti care este valabilitatea fiselor medicale periodice, pentru magazin ce desfasoara activitatea de comert cu preponderenta produse alimentare (ambalate dar si sector de mezeluri) . Difera valabilitatea fiselor in functie de postul ocupat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru stivuitoristIntrebare: Firma de construcii, dorim fisa post pentru stivuitorist cod 834403 in format word.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]