In mod concret, salariatul are o clauza de neconcurenta incheiata cu salariatul. I se plateste lunar indemnizatie de neconcurenta din momentul in care intre cei doi a incetat activitatea. Recent, angajatorul a dorit sa reangajeze persoana in cauza, care a acceptat oferta.
Angajatorul doreste sa stie daca respectiva clauza de neconcurenta inceteaza la data reangajarii salariatului sau daca trebuie intocmit un document prin care sa se stabileasca faptul ca respectiva clauza de neconcurenta inceteaza la data reangajarii.
Raspunsul Consilierului Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro:
"Clauza de neconucrenta inceteaza la data reangajarii salariatului avand in vedere faptul ca o astfel de clauza nu isi poate produce efectele pe durata contractului individual de munca.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In scopul evitarii oricaror neintelegeri se poate incheia un inscris prin care cele doua parti constata incetarea clauzei de neconcurenta la data incheierii contractului individual de munca."
Nu uitati cele mai importante aspecte referitoare la clauza de neconcurenta:
--> Clauza de neconcurenta reprezinta una dintre cele 4 clauze ce pot fi inserate in cadrul CIM (contract individual de munca).
--> Notiunea presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate concurenta celei anterioare, pe o perioada de maxim 2 ani.
--> Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca DUPA INCETAREA CONTRACTULUI sa nu presteze in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, IN SCHIMBUL unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
--> Clauza de neconcurenta NU poate fi inserata prin decizie, act unilateral. Este nevoie de act aditional, ceea ce presupune in mod OBLIGATORIU, vointa partilor, angajat si angajator deopotriva.
--> Daca angajatorul nu ii ofera indemnizatia de neconcurenta lunara, Clauza de neconcurenta este lovita de nulitate.
--> Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii.
Asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozit pe venit si contributiile la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (angajator si salariat). Totodata, indemnizatia de neconcurenta se declara in formularul 112.
Cititi aici Tot ce trebuie sa stiti despre Clauza de Neconcurenta