Pe de-o parte salariatii sunt ingrijorati de faptul ca veniturilor vor fi mai mici, daca vor plati din propriul buzunar CAS si CASS. Pe de alta parte, angajatorii nu stiu cum sa procedeze pentru ca firmele si profitul acestora sa nu fie afectate.
Cresterea salariilor pe care va trebui sa o dispuna angajatorul pentru ca veniturile nete ale salariatilor sa nu scada amplifica povara fiscala actuala a firmelor, astfel incat singura solutie, in multe cazuri, va fi ca acestea sa recurga la disponibilizari... Dar nu insistam, acestea sunt calculele economice; in ceea ce ne priveste ne vom concentra asupra aspectelor juridice privind modul in care urmeaza sa fie aplicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 902 din 16 noiembrie 2017, care prevede ca, prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011:
- in unitatile in care nu exista incheiat contract colectiv de munca este obligatorie initierea negocierii colective pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017;
- in unitatile in care exista in curs un contract colectiv de munca este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Aceste negocieri se vor desfasura in intervalul 20 noiembrie 20 decembrie 2017.
Mentionam de la inceput faptul ca textul ordonantei a intrat in vigoare fara nicio consultare prealabila cu partenerii sociali...citeste mai multe aici despre negocierea colectiva >>>
Angajatorii romani vor fi nevoiti sa initieze negocieri colective
In acest context, angajatorii romani vor fi nevoiti sa initieze negocieri colective pentru a respecta norma de a trece contributiile sociale catre salariati.
Angajatorul nu poate fi obligat in nici un fel la incheierea unui contract colectiv sau a unui act aditional la contractul colectiv.
Aceasta obligatie le revine tuturor angajatorilor, indiferent de numarul de salariati. Chiar daca are sub 21 de salariati, deci nu ar avea in mod normal obligatia de a negocia un contract colectiv de munca angajatorul este obligat sa initieze negocierea, in vederea aplicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017.
...descarca de aici un Formular informativ de notificare negocieri salarizare >>>
...descarca de aici un Formular informativ PROCES VERBAL DE NEGOCIERE SALARIALA >>>
...descarca de aici un Formular informativ convocare alegere reprezentanti ai salariatilor >>>
Va reamintim ca, potrivit modificarilor Codului Fiscal, incepand cu 1 ianuarie contributiile sociale trec in seama angajatilor. De asemenea, conform unei OUG, nivelul contributiilor scade la 37,25% de la 39,25%.
Cu alte cuvinte, se transfera catre salariat 20 de puncte, din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator.
Asadar, 35% din salariul brut vor fi contributii retinute de angajator pentru salariat, iar contributiile de 2,75% ramase in seama angajatorului, scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, etc.
Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) va fi de 10% si va fi datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.
Din anul 2018, impozitul va scadea de la 16% la 10%, iar salariul minim brut pe economie va creste de la 1.450 lei la 1.900 lei.
Asadar, angajatorii trebuie sa demareze negocierile colective, iar daca vor stabili sa mareasca salariul brut al angajatilor acestia vor fi nevoiti sa incheie un act aditional la contractul de munca.
Este demn de mentionat ca si salariatii pot declansa aceste negocieri, in special daca remarca dezinteres din partea angajatorilor. Acestia pot declansa chiar un conflict colectiv de munca, pentru a le fi solutionate problemele.
ATENTIE! Chiar daca vor trece CAS si CASS in seama salaritilor, nu acestia trebuie sa mearga sa-si plateasca contributiile la Fisc. Ba chiar din contra, tot angajatorii vor fi nevoiti sa le plateasca, pentru a nu fi sanctionati.
De asemenea, daca angajatorii trebuie sa creasca veniturile, ca urmare a majorarii salariului minim brut sau pentru a asigura acelasi venit pentru cei care castiga un salariu brut mai mare de 1.900 de lei, acestia trebuie sa aiba in vedere ca trebuie sa transmita catre REVISAL toate modificarile.
Actele aditionale la CIM trebuie incheiate inainte de a intra in vigoare, iar aceste informatii trebuie transmise catre REVISAL pana la 1 ianuarie 2018, cand modificarile Codului Fiscal vor intra in vigoare.
Va prezentam mai jos un calculator salarii valabil de la 1 ianuarie 2018