Concediu medical 2020. SITUATII pentru care este necesar avizul medicului expert

concediul medical 2019concediu medical cod 6concediu medical aviz medic expert
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de precizat inca de la inceput ca potrivit art. 13 alin. (1) din OUG 158/2005, durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire.

Conform alin. (2) al aceluiasi articol, incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.


"O angajata a beneficiat in cursul ultimelor 12 luni de 105 zile concediu medical. In cursul lunii ianuarie 2019 a prezentat un alt concediu medical pe cod 06 (urgenta), eliberat de UPU, pentru colica renala. Intrebarea noastra este daca suntem indreptatiti sa nu platim acest medical, deoarece a depasit 90 zile, si nu are avizul medicului expert? Intra in calculul celor 90 zile concediile medicale acordate pe cod de urgenta 6 si cod de boli infecto contagioase grupa A?"



Art. 13 alin. (3) din OUG 158/2005 stabileste durate speciale de acordare a concediului si indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca in cazul unor boli speciale. Astfel, aceasta durata de acordare este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:

a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate;
b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
c) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.


IMPORTANT!

Totodata, potrivit art. 34 din OUG 158/2005, durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcina si lauzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.



Asiguratii care prezinta unele dintre bolile cardiovasculare mentionate în anexa nr. 6 la Ordinul 15/2018 beneficiaza de concediu medical pana la durata maxima prevazuta de lege. În aceeasi situatie sunt si asiguratii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în functie de stadiul bolii, si asiguratii bolnavi de tuberculoza pulmonara sau extrapulmonara, care beneficiaza de concediu medical pana la duratele maxime prevazute de lege.


ATENTIE:

În aceste situatii, certificatele de concediu medical se elibereaza pentru perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice numai de medicul curant din unitatile sanitare care acorda asistenta medicala în specialitatile respective.

Codul indemnizatiei este important, intrucat pentru cazurile de incapacitate temporara de munca care nu se incadreaza in exceptiile special reglementate de art. 13 alin. (3) din OUG 158/2005 enumerate mai sus, avizul medicului expert al asigurarilor sociale este necesar incepand cu a 91-a zi, pana la durata de 183 de zile, pentru toate concediile medicale. Pentru obtinerea avizelor, medicul curant va întocmi un referat medical care se va transmite la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca in a carui raza teritoriala îsi are domiciliul asiguratul.


Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediul medical 2019concediu medical cod 6concediu medical aviz medic expert

Data aparitiei: 30 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical 2020. SITUATII pentru care este necesar avizul medicului expert Nota: 4.13 din 5 - 23 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]