In cazul unui litigiu privind anularea deciziei de concediere individuala in baza art. 65 din Codul muncii, este necesara (in conformitate cu noile prevederi ale Codului muncii) si argumentarea, dovedirea cu date financiare (sau de alta natura) privind restructurarea/desfiintarea departamentului/ postului respectiv sau sunt suficiente numai hotararile AGA si organigramele respective?
Raspuns :
Potrivit art. 65 alin. (2) din Codul muncii asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 55/2006, desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Daca cauza nu este reala si serioasa, riscul sa pierdeti procesul este maxim.
De asemenea, speram ca in momentul in care ati luat hotararea concedierii v-ati asigurat ca postul salariatului vizat nu beneficiaza de protectie, si ca puteti dovedi ca nu ati urmarit inlaturarea salariatului ci desfiintarea postului.
Prin chiar definitia concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului potrivit art. 65 alin. (1) intelegem incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Motivele pentru care puteti desfiinta locul de munca le puteti sustine prin orice mijloace de proba potrivit art. 287 din Codul muncii.
Cum sarcina probei va revine in totalitate prezentati atat dovezi organizatorice cat si economice.
Atentie! Indiferent de motivele invocate, acestea nu trebuie sa fie legate de performantele pe care, in concret, le-a avut salariatul care ocupa locul respectiv de munca.