Durata maxima a concediului medical este stabilita de medicul expert

concediu medicalindemnizatieOUG 158/2005CNASmedicul curantavizul medicului expertasigurari sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


 
Art. 13 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate stabileste ca durata de acordare a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotita din prima zi de imbolnavire, iar alin. (2) al aceluiasi articol prevede ca incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
 
In cuprinsul alin. (3) al art. 13 sunt definite situatiile de exceptie in care durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare dupa cum urmeaza:
a) un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, denumita in continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sanatatii;
b) un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;
c) un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se face in baza prezentarii unei adeverinte eliberate de platitorul de indemnizatii care sa precizeze numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca de care persoana in cauza a beneficiat in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A. Potrivit prevederilor art. 24 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a OUG 158/2005, in vederea obtinerii avizelor prevazute la alin. (2) si (3), medicul curant va intocmi un referat medical conform modelului prezentat in anexa nr. 8. Acest referat medical va fi ulterior transmis catre cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca in a carui raza teritoriala isi are domiciliul asiguratul.
 
In cazul in care persoana nu se incadreaza in exceptiile prevazute la art. 13 alin. (3) pe care l-am enuntat mai sus, avizul medicului expert este necesar pentru toate concediile medicale acordate incepand cu a 91-a zi si pana la 183 de zile. Totodata, este necesar, pentru toate concediile medicale acordate in prelungire conform art. 13 alin. (3) la lit. a), de la un an la un an si 6 luni si la lit. c) de la 6 luni pana la maximum un an in intervalul ultimilor 2 ani, avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Medicul specialist este, deci, cel care decide, in functie de afectiune, cand anume va fi  necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale, in baza adeverintei din care rezulta numarul de zile de concediu medical.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu medicalindemnizatieOUG 158/2005CNASmedicul curantavizul medicului expertasigurari sociale

Data aparitiei: 13 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Durata maxima a concediului medical este stabilita de medicul expert Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]