Angajatorul NU poate trimite salariatul in Concediu fara plata din propria initiativa

concediu fara platacodul munciicontractul individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare
O firma cu activitate in domeniul constructiilor trimite un salariat in concediu fara plata (cu acordul acestuia) pe o perioada mai lunga de timp (cateva luni). Este corecta aceasta solutie? Exista un numar maxim de zile in care un salariat poate sta in concediu fara plata? Trebuie notificata vreo autoritate sau depusa vreo declaratie in acest sens?
 
Raspuns
Conform art. 54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
 
In baza art. 153 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
 
Concediul fara plata se acorda de catre angajator salariatului, in baza acordului de vointa al partilor. Odata dat acordul angajatorului pe cererea de solicitare a salariatului, contractul de munca se suspenda in temeiul art. 54 din Codul muncii republicat.
 
Acordarea concediului fara plata este rezultatul conventiei partilor, salariat si angajator. Salariatul formuleaza cererea de concediu fara plata iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea ofertei salariatului. Angajatorul nu are posibilitate de a trimite salariatul in concediu fara plata. Concediu fara plata se acorda la cererea salariatului si nu la initiativa angajatorului.
 
Codul muncii nu impune un numar de zile de concediu fara plata ci lasa partile sa stabileasca. Cererea de concediu fara plata va fi inregistrata in dosarul personal al salariatului. Pe durata concediului fara plata contractul de munca se suspenda.
 
Reglementand suspendarea contractului individual de munca, Codul muncii nu curpinde si dispozitii de procedura cu privire la suspendarea contractului.
 
Cererea salariatului si aprobarea angajatorului sunt documentele care stau la baza contractului individual de munca.
 
Specificatii Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului General de Evidenta a Salariatilor (ReGES) descriu termenul de Data sfarsit suspendare ca fiind data pana la care salariatului i-a fost suspendat contractul individual de munca conform termenului limita stabilit prin decizia de suspendare si termenul de Data incetare suspendare ca fiind data de la care inceteaza suspendarea contractului salariatului, conform deciziei de incetare a suspendarii emise de angajator.
 
Prin urmare, in baza specificatiilor tehnice mentionate, apreciem ca angajatorul va emite o decizie prin care constata suspendarea contractului individual de munca in perioada mentionata in cererea formulata de salariat si aprobata de angajator.
 
In Registrul de evidenta a salariatilor se va inregistra suspendarea contractului individual de munca completand: temeiul de suspendare, data de inceput si data de sfarsit a suspendarii.
 
In campul Alte detalii se mentioneaza numarul si data deciziei prin care angajatorul a constatat suspendarea contractului individual de munca.
 
La expirarea perioadei pentru care a fost suspendat contractul individual de munca, angajatorul va inregistra incetarea suspendarii in baza deciziei prin care s-a inregistrat supendarea care cuprinde atat data de inceput si cat si data de sfarsit a suspendarii. In acest caz, data de sfarsit a suspendarii coincide cu data de incetare a suspendarii.
 
In situatia in care, prin acordul partilor, concediul fara plata inceteaza anterior expirarii perioadei stabilite initial, deci anterior datei de sfarsit, inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorul va constata incetarea suspendarii contractului printr-o noua decizie.
 
In baza acestei decizii, se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea suspendarii anterior datei de sfarsit a suspendarii.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu fara platacodul munciicontractul individual de munca

Data aparitiei: 26 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul NU poate trimite salariatul in Concediu fara plata din propria initiativa Nota: 3.92 din 5 - 19 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]