Concediul platit pentru formarea profesionala a cadrelor militare a fost APROBAT!

concediu formare profesionala cadre militareconcediu formare profesionalaformare profesionala cadre militarelegea 80/1995
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
UPDATE 10.05.2019:

Cadrele militare au motive de bucurie, in contextul in care legea se schimba in favoarea acestora. Ne referim la faptul ca acestia vor putea beneficia de concediu pentru formare profesionala, platit sau neplatit. Un act normativ depus si adoptate de Senat a fost promulgat de presedintele Iohannis, asa ca mai este necesar doar sa apara in Monitorul Oficial pentru a produce efecte la nivel de tara.

Concediul platit pentru formare profesionala va putea fi acordat si va avea o durata maxima de 15 zile lucratoare, conform legii. 

Asadar, aceasta propunere legislativa de modificare si completare a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost adoptata de Camera Deputatilor inca de anul trecut. 


"Cadrele militare in activitate au dreptul, anual, la un concediu pentru formare profesionala, platit, de pana la 15 zile lucratoare, cu aprobarea comandantului unitatii militare, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale", se prevede in proiectul de lege mai sus mentionat.

Mai este demn de mentionat ca propunerea prevede ca acest concediu de formare profesionala sa fie considerat munca si de asemenea nu se va scadea din concediul de odihna al salariatului.


In expunerea de motive, sunt prezentate mai multe propuneri de modificare a actualei legi.

Se doreste:

- crearea de posibilitati pentru soldatii si gradatii profesionisti sa acceada la maistri militari
- clarificarea prevederilor statuare in ceea ce priveste absolvirea unui curs de perfectionare sau de specializare pentru cei care vor sa treaca dintr-o specialitate intr-alta
- posibilitatea de a refuza, motivat, participarea la misiuni in afara teritoriului statului roman


Asadar, daca acest proiect de lege va trece, cadrele militare ar putea beneficia de concediu de formare profesionala, adica concediu fara plata, de pana la 4 ani.


Conform art. 196 din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.


Va reamintim ca formarea profesionala este reglementata de Codul muncii la art. 192 – 200.


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu formare profesionala cadre militareconcediu formare profesionalaformare profesionala cadre militarelegea 80/1995

Data aparitiei: 10 Mai 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediul platit pentru formarea profesionala a cadrelor militare a fost APROBAT! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]