Cadrele militare au motive de bucurie, in contextul in care legea se schimba in favoarea acestora. Ne referim la faptul ca acestia vor putea beneficia de concediu pentru formare profesionala, platit sau neplatit. Un act normativ depus si adoptate de Senat a fost promulgat de presedintele Iohannis, asa ca mai este necesar doar sa apara in Monitorul Oficial pentru a produce efecte la nivel de tara.
Concediul platit pentru formare profesionala va putea fi acordat si va avea o durata maxima de 15 zile lucratoare, conform legii.
Asadar, aceasta propunere legislativa de modificare si completare a Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost adoptata de Camera Deputatilor inca de anul trecut.
"Cadrele militare in activitate au dreptul, anual, la un concediu pentru formare profesionala, platit, de pana la 15 zile lucratoare, cu aprobarea comandantului unitatii militare, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale", se prevede in proiectul de lege mai sus mentionat.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Mai este demn de mentionat ca propunerea prevede ca acest concediu de formare profesionala sa fie considerat munca si de asemenea nu se va scadea din concediul de odihna al salariatului.
In expunerea de motive, sunt prezentate mai multe propuneri de modificare a actualei legi.
Se doreste:
- crearea de posibilitati pentru soldatii si gradatii profesionisti sa acceada la maistri militari
- clarificarea prevederilor statuare in ceea ce priveste absolvirea unui curs de perfectionare sau de specializare pentru cei care vor sa treaca dintr-o specialitate intr-alta
- posibilitatea de a refuza, motivat, participarea la misiuni in afara teritoriului statului roman
Asadar, daca acest proiect de lege va trece, cadrele militare ar putea beneficia de concediu de formare profesionala, adica concediu fara plata, de pana la 4 ani.
Conform art. 196 din Codul muncii, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Va reamintim ca formarea profesionala este reglementata de Codul muncii la art. 192 – 200.