Ca pandemia a schimbat piata muncii, iar telemunca a devenit un pion important in acest proces, cu siguranta nu mai este un secret pentru nimeni.
Va reamintim ca, din 8 martie 2022 telemunca poate continua numai pentru acei salariati cu care s-a incheiat act aditional la contractual individual de munca.
Au devenit desuete dispozitiile Legii nr. 55/2020 in baza careia angajatorul a putut dispune unilateral desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu.
Telemunca in 2022 post-pandemie
V-am pregatit un material de exceptie care va explica in detaliu:
- ce obligatii aveti ca angajator + noutatile pentru anul curent
- care sunt capcanele fiecarui articol din Legea nr. 81/2018
- cum puteti evita din start amenzi intre 2.000 si 10.000 de lei
- care sunt situatiile in care apar frecvent probleme (studii de caz)
Aflati din ghidul nostru –
Telemunca sau munca si de acasa – cum sa evitati sau sa gestionati corect toate situatiile sensibile care pot aparea,
detalii AICI >>>
Situatii explicate chiar de specialisti in legislatia muncii, marca Rentrop & Straton!
Sunt nu mai putin de 15 situatii legate de telemunca in care puteti fi amendat.
Stiati, de exemplu, ca simplul fapt ca ati omis sa precizati in CIM ca salariatul lucreaza in regim de telemunca se sanctioneaza cu amenda de 10.000 de lei? In cazul unui control ITM, daca se constata ca salariatul respeciv este absent, dar in evidenta realizata conform art. 119 din Codul muncii el figureaza “prezent”, nu puteti invoca faptul ca el e in telemunca.
Iata care sunt noutatile in materie de telemunca:
Incepem cu cea mai recenta NOUTATE:
1) Prin Decizia nr. 50/2022, publicata in Monitorul Oficial nr. 291 din 25 martie 2022, O.U.G. nr. 192/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum si pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, in ansamblu, a fost declarata neconstitutionala,
detalii in GHID >>>
2) Prin O.U.G. nr. 36/2021 s-a eliminat conditia anterioara ca activitatea sa se desafasoare in regim de telemunca ”cel putin o zi pe luna”. In prezent legea nu mai precizeaza cate zile pe luna munca trebuie sa se desfasoare la distanta, ceea ce poate crea anumite dificultati practice.
Esential este ca acest mod de prestare a activitatii sa nu aiba caracter accidental, intamplator, ci salariatul sa presteze in mod constant cel putin o parte din activitate de la distanta.
Nu este insa impusa conditia ca intreaga activitate sa fie desfasurata in acest sistem, si nici ca majoritatea zilelor lucratoare munca sa fie prestata la distanta.
3) Prin Legea nr. 208/2021 partile pot opta sa utilizeze la incheierea, modificarea, suspendarea sau, dupa caz, la incetarea contractului individual de munca semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata.
Insa angajatorul nu poate obliga persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul sa utilizeze semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata, la incheierea, modificarea, suspendarea sau, dupa caz, la incetarea contractului individual de munca.
Ce obligatii concrete aveti ca angajator? Si care sunt sanctiunile in caz de abatere?
a) sunteti obligat sa prevedeti in mod expres in contractul individual de munca sau in actul aditional la acesta faptul ca se presteaza o activitate in regim de telemunca (amenda 10.000 de lei pentru fiecare persoana);
b) sunteti obligat sa aveti acordul salariatului pentru telemunca (amenda 5.000 de lei);
c) suneti obligat sa aveti acordul telesalariatului cu norma intreaga in cazul in care acesta presteaza ore suplimentare la solicitarea dvs. (amenda 5.000 de lei);
d) sunteti obligat sa introduceti in contractul de munca al salariatului toate cele 10 clauze prevazute la art. 5 alin. 2) (amenda 5.000 de lei);
e) sunteti obligat sa asigurati mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, partile putand conveni ptrintr-un acord scris inclusiv sa fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea conditiilor de utilizare (amenda 2.000 de lei);
In lucrarea Telemunca sau munca si de acasa sunt analizate si comentate toate aceste obligatii si sunt prezentate recomandari eficiente pentru evitarea sanctiunilor!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariatii nu pot renunta la perioada de preavizIntrebare: Daca angajatii renunta la perioada de preaviz, este in regula?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
SRL. Ce activitati pot presta administratoriiIntrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori (unul este si asociatul unic) ce tin de obiectul de activitate al societatii (transport alternativ-Bolt) fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<