"Angajata aflata in perioada de proba pana pe 25.12.2022 (90 zile calendaristice) In intervalul 15.12-20.12.2022, contractul este suspendat pentru absente nemotivate In intervalul 21.12-31.12.2022, contractul este suspendat in baza cererii de concediu fara plata, nu mai avea zile de concediu de odihna in perioada de vacanta. In data de 03.01.2023 isi prezinta cererea de demisie. Intrebarea noastra este cum se opereaza incetarea contractului? Angajata inca este in perioada de proba in sensul ca se prelungeste durata de proba cu intervalul de suspendare a CIM-lui in mod automat? Sau se opereaza prin demisie cu preaviz conform regulilor interne."
Raspunsul specialistilor:
Avand in vedere solicitarea salariatei pentru incetarea raportului de munca prin demisie, contractul de munca va inceta prin demisie.
Conform art. 81 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba.
Conform art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
Conform art. 81 alin. (6) din Codul muncii, in situatia in care in
perioada de preaviz contratul de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Daca salariatul a solicitat demisia angajatorul are posibilitatea sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.
In baza cererii salariatei angajatorul emite decizia de incetare a contractului individual de munca in temeiul art. 81 alin. (7) din Codul muncii.
Totodata, atat salariata cat si angajatorul puteau notifica incetarea raportului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
Astfel, conform art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
De aceea, apreciem ca angajatorul va dispune incetarea contractului individual de munca prin demisie (deoarece salariata a solicitat demisia), fara preaviz, prin renuntarea angajatorului la perioada de preaviz.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<