UPDATE 10.10.2022
Concediul de ingrijire al persoanelor incadrate cu grad de handicap a primit votul favorabil al senatorilor, asa ca lista concediilor va fi, cel mai probabil, extinsa din nou.
Legea nu este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor si de promulgarea de catre presedintele tarii.
Proiectul de lege vine in sprijinul celor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, iar concediul de care ar putea beneficia in curand va dura cel mult 30 de zile calendaristice. De asemenea, pentru acest concediu este necesar ca salariatul sa aiba un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni lucrate, in ultimul an.
Indemnizatia aferenta concediului pentru ingrijirea unei persoane cu dizabilitati va fi de 85% din baza de calcul.
Stire initiala din 23.06.2022 Un nou proiect de lege depus recent la Senat pentru dezbatere are in vedere salariatii care se ocupa de ingrijirea persoanelor cu grad de handicap. La fel ca in cazul angajatilor care au in ingrijire persoane cu afectiuni oncologice, de exemplu, si cei mai sus mentionati au nevoie de
zile libere pentru a putea insoti persoanele cu dizabilitati in varii situatii in care nu se pot descurca singuri.
In acest sens, propunerea legislativa realizata de o serie de deputati PNL, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate subliniaza in expunerea de motive ca:
"Persoanele care solicita incadrarea in grad de handicap in situatia primei prezentari, nu beneficiaza de insotitor, asistent personal sau asistent personal profesionist. in majoritatea cazurilor, membrii familiei sau reprezentantul legal sunt cei care se ocupa de intocmirea dosarului pentru serviciul de evaluare complexa care, in afara documentelor administrative, cuprinde si documente medicale, evaluare, etc...(...) Responsabilitatile ingrijitorilor pot afecta bunastarea lor fizica si financiara prin suprasolicitare, dezechilibru intre activitatea profesionala si cea de ingrijire, reducerea veniturilor prin scurtarea programului de lucru. Deseori acesti ingrijitori sunt nevoiti sa isi ia concediu fara plata sau chiar sa renunte la locul de munca."
Asadar, in aceste conditii, salariatii care ingrijesc persoane cu dizabilitati ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi ca cei care au in ingrijire bolnavi cu afectiuni oncologice, prevede proiectul de lege:
"Propunerea legislativa prevede ca orice asigurat, in conditiile ordonantei de urgenta, obtine drepturi daca ingrijeste persoane care indeplinesc criterii medicopsihosociale de incadrare in grad de handicap, aflate la prima solicitare, in mod similar cu asiguratii care ingrijesc pacienti oncologici sau un copil bolnav. Indemnizatia pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni care indeplinesc criteriile de incadrare in grad de handicap va fi suportata integral de la Fondul
national unic de asigurari sociale de sanatate. Astfel, avand in vedere faptul ca propunerea legislativa are implicatii bugetare, in calitate de initiatori, vom solicita Guvernului intocmirea fisei financiare, asa cum este prevazuta de art. 15 alin. (2) din Legea nr. 500/2002."
Incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatii pot beneficia de un nou tip de concediu, concediu si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice.
Conform Legii nr. 24/2022, incepand cu data de 16 aprilie 2022, salariatul care insoteste un pacient cu afectiuni oncologice in varsta de peste 18 ani, la interventii chirurgicale si tratamente prescrise de medicul specialist, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni oncologice...mai multe detalii despre acest tip de concediu AICI >>>
Mentionam ca la 31 decembrie 2021, rata persoanelor cu dizabilitati raportata la populatia Romaniei a fost de 4,48%, din care 40,47% sunt incadrate in grad de handicap grav, iar 47,37% in grad de handicap accentuat.
Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni care indeplinesc criteriile de incadrare in grad de handicap
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1074/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins, daca va intra in vigoare:
1. La articolul 2, alin.(l), dupa litera d^) se introduce o noua litera d^) cu urmatorul cuprins:
d^) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea persoanelor care indeplinesc criteriile medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap, aflate la prima solicitare.
2. Art. 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1), literele a) - d^) este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical.
3. Dupa articolul 30^ se introduce un nou capitol, capitolul V^, cuprinzand articolele 30-30^, care va avea urmatorul cuprins:
Capitol Concediul si indemnizatia pentru ingrijirea pacientului cu afectiuni care indeplinesc criteriile de incadrare in grad de handicap
Art 30^
(1) Beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru ingrijirea persoanelor care indeplinesc criteriile medico-psihosociale de incadrare in grad de handicap aflate la prima solicitare, asiguratul care, cu acordul pacientului, il insoteste la evaluarile medicale de specialitate, investigatii si evaluarea psihologica necesare intocmirii dosarului de incadrare in grad de handicap si este prezent la evaluarea realizata de Serviciul de evaluare complexa din cadrul DGASPC judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
In acest sens, proiectul prevede ca salariatii care indeplinesc conditiile de mai sus sa aiba dreptul la un concediu de ingrijire de cel mult 30 zile calendaristice pe an.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<