Editorial, 19.02.2009 - Gabriela Chirazof
Codul muncii stipuleaza in art. 16 “(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Angajatorul persoana juridica, persoana fizica autorizata sa desfasoare o activitate independenta, precum si asociatia familiala au obligatia de a incheia, in forma scrisa, contractul individual de munca anterior inceperii raporturilor de munca.
(2) In situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba.”
Referitor la contractele colective de munca, Legea nr. 130/1996, republicata, prevede ca acestea se incheie in forma scrisa, se semneaza de catre parti, se depune si se inregistreaza la directia generala de munca si protectie sociala judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz, iar contractele colective de munca incheiate la nivelul grupurilor de unitati, al ramurilor de activitate sau la nivel national se depun si se inregistreaza la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii. Partile pot conveni ca data aplicarii clauzelor negociate sa fie ulterioara zilei de inregistrare a contractului.
Observam la contractul individual de munca ca forma scrisa nu il transforma intr-un contract solemn, forma scrisa nefiind o conditie de valabilitate, ci pentru a se asigurara un mijloc de proba in ceea ce priveste incheierea si intinderea drepturilor si obligatiilor partilor.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Medicina muncii un aliat al angajatorului
40 Modele de Regulament Intern
Spre deosebire de contractele individuale de munca, forma scrisa a contractului colectiv de munca este o conditie ad validitatem. In cazul contractelor colective, inregistrarea acestora din urma la institutiile abilitate este deosebit de importanta caci de la aceasta data contractul devine aplicabil, si doar prin acordul partilor de la o data ulterioara inregistrarii, niciodata insa anterior inregistrarii la organul administratiei publice desemnat.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________