Ultimul trimestru din 2011 a inregistrat o scadere a numarului de locuri de munca in Romania comparativ cu precedentele trei luni ale aceluiasi an, potrivit unei statistici a Institutului Național de Statistica. in total, erau disponibile la 21.600 posturi, 6.100 mai puține fața de trimestrul anterior, dar cu 1.200 de job-uri peste numarul de locuri de munca vacante din perioada octombrie-decembrie 2010.
Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,15%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (0,94%). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile din industria extractiva (0,04%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,07%).
In industria prelucratoare au fost concentrate peste o treime din totalul locurilor de munca vacante (7.500), fiind urmate de cele din administratia publica (2.900 locuri vacante), respectiv sanatate si asistenta sociala (2.700 locuri vacante). Impreuna cu activitatea de invatamant (400 locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza peste o patrime (27,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante.
Cererea de forta de munca salariata cea mai scazuta a fost constatata in cazul angajatorilor din domeniul industriei extractive si celor din productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.
Legis Plus Legislatia Muncii
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
in comparație cu trimestrul anterior, in majoritatea activitatilor economice s-au inregistrat scaderi, iar cele mai relevante s-au produs in industria prelucratoare (-2.400 locuri vacante), respectiv in comert cu ridicata si cu amanuntul (-1.000 locuri vacante). O usoara crestere a numarului locurilor de munca vacante s-a inregistrat in administratia publica (+200 locuri vacante).