Va informam ca numarul locurilor de munca vacante a fost 39.400 in al doilea trimestru al acestui an, in scadere cu 7.700 fata de trimestrul anterior.
Aceste informatii au fost furnizate luni (n.n. 21 august) de catre Institutul National de Statistica (INS).
Rata locurilor de munca vacante estimata pentru trimestrul II 2023 a fost 0,77%, in scadere cu 0,16 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2022, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 6.600, iar rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,14 puncte procentuale.
In trimestrul II 2023, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in intermedieri financiare si asigurari (1,60%),
productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (1,43%), respectiv distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,39%).
Peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante s-a concentrat in industria prelucratoare (10.700 locuri vacante).
Sectorul bugetar a insumat 19,5% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 3.700 locuri vacante s-au regasit in administratia publica, 2.800 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, iar 1.100 locuri vacante in invatamant.
La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in industria extractiva (0,22%), respectiv in constructii si invatamant (0,32% pentru fiecare in parte). Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in industria extractiva, respectiv in tranzactii imobiliare (100 locuri vacante pentru fiecare in parte).
Prin comparatie cu trimestrul precedent, in majoritatea activitatilor s-au inregistrat scaderi ale ratei si numarului locurilor de munca vacante. Cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,63 puncte procentuale), administratie publica (-0,55 puncte procentuale), tranzactii imobiliare (-0,53 puncte procentuale), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,50 puncte procentuale). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante scaderi s-au observat in sanatate si asistenta sociala (-1.900 locuri vacante), administratie publica (-1.500 locuri vacante), comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (-1,300 locuri vacante).
La polul opus, cresteri ale ratei si numarului locurilor de munca vacante s-au inregistrat doar in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,21 puncte procentuale, respectiv +100 locuri vacante), in alte activitati de servicii (+0,15 puncte procentuale, respectiv +100 locuri vacante) si in hoteluri si restaurante (+0,14 puncte procentuale, respectiv +400 locuri vacante).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost in sanatate si asistenta sociala (-0,65 puncte procentuale) si in activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,62 puncte procentuale). Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai relevante scaderi in sanatate si asistenta sociala (-2.500 locuri vacante), transport si depozitare (-1.300 locuri vacante) si in administratie publica (-1.200 locuri vacante).
La polul opus, cele mai mari cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au observat in intermedieri financiare si asigurari (+0,59 puncte procentuale), urmate de tranzactii imobiliare (+0,38 puncte procentuale) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,33 puncte procentuale).
Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri mai relevante in hoteluri si restaurante, respectiv in intermedieri financiare si asigurari (500 locuri vacante fiecare in parte).
In trimestrul II 2023, cele mai mari valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (0,97%), de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,85%), respectiv de functionari administrativi - grupa majora 4 (0,83%).
Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai ridicate valori pentru grupele majore de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (11.400 locuri vacante), respectiv de ocupatii elementare - grupa majora 9 (+5.400 locuri vacante).
Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,44%, respectiv 100 locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,46%, respectiv 1.700 locuri vacante).
Comparativ cu trimestrul precedent, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat scaderi, in toate grupele majore de ocupatii, cu exceptia celor de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (+0,02 puncte procentuale, respectiv +200 locuri vacante) si de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (+0,08 puncte procentuale, respectiv +20 locuri vacante).
Astfel, cele mai importante scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat pentru grupele majore de functionari administrativi - grupa majora 4 (-0,28 puncte procentuale), respectiv de ocupatii elementare - grupa majora 9 (-0,25 puncte procentuale). Cele mai semnificative scaderi ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit pentru grupele majore de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-2.200 locuri vacante), respectiv de ocupatii elementare - grupa majora 9 (-1.700 locuri vacante).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<