Numarul locurilor de munca, in SCADERE in ultimul trimestru al anului trecut. Ce se intampla cu criza fortei de munca in 2019?

criza fortei de munca 2019criza fortei de muncanumar locuri vacante romanianumar locuri de munca vacante 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Se pare ca au fost ocupate mai multe locuri de munca in ultimul trimestru al lui 2018, avand in vedere ca numarul mediu anual de locuri de munca vacante din economie a scazut in ultimul trimestru al anului trecut cu 4.900 fata de trimestrul anterior, pana la 58.800.


Aceste informatii au fost date publicitatii de catre Institutul National de Statistica (INS) si este demn de mentionat ca, comparativ cu acelasi trimestru al anului 2017, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,07 puncte procentuale, iar numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 4.100.

Reala problema in toata aceasta chestiune o reprezinta criza fortei de munca, care s-a intetit in ultimii 2 ani, astfel incat angajatorii romani au fost nevoiti sa apeleze la muncitori din exteriorul tarii, de exemplu.



Criza FORTEI de munca. In ce oras din Romania angajatorii au apelat la muncitori din India

Despre criza fortei de munca din Romania am mai discutat, iar cum in unele domenii aceasta se adanceste de la o luna la alta, se pare ca unii angajatori au inceput sa apeleze la forta de munca din tari mai putin dezvoltate, cum ar fi India.


Asa se face ca mai multe firme mari din Arad au inceput sa recruteze muncitori din India...citeste mai multe despre criza fortei de munca aici >>>

In trimestrul IV din 2018, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in alte activitati de servicii (3,35%), in administratia publica (2,86%) si in sanatate si asistenta sociala (2%).

In industria prelucratoare s-a concentrat circa o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (14.900 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%, mai precizeaza INS.

Sectorul bugetar a insumat circa 29% din numarul total al locurilor de munca vacante.

Astfel, 7.900 locuri vacante se regasesc in administratia publica, 6.800 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2.600 locuri vacante in invatamant

La polul opus, cele mai mici valori atat ale ratei, cat si ale numarului locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,15%, respectiv 100 locuri vacante), concluzioneaza INS.


Sursa: INS


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
criza fortei de munca 2019criza fortei de muncanumar locuri vacante romanianumar locuri de munca vacante 2019

Data aparitiei: 19 Februarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Numarul locurilor de munca, in SCADERE in ultimul trimestru al anului trecut. Ce se intampla cu criza fortei de munca in 2019? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]