Asa se face ca, potrivit Institutului National de Statistica (INS), salariul mediu brut a crescut cu 0,5% in in septembrie, comparativ cu luna anterioara, ajungang la 3.305 lei. Castigul salarial mediu net s-a situat la la 2.376 de lei, in urcare cu 12 lei, mai arata datele puse la dispozitie de INS.
In ce domenii au existat cele mai mari salarii medii nete, in luna septembrie 2017?
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei — inclusiv activitati de servicii informatice, respectiv 6.022 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.399 lei), arata statisticile.
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 111,5%.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
In luna septembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna august 2017. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru Ziua petrolistului), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 15,8% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 6,7% in activitati de servicii anexe extractiei; intre 3,5% si 4,5% in fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice; intre 2% si 3% in fabricarea echipamentelor electrice, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, cercetare-dezvoltare, telecomunicatii, fabricarea hartiei si a produselor din hartie.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 8,4% in extractia carbunelui superior si inferior; intre 2% si 5% in industria metalurgica, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun.
In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+3,6%), ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. Castigul salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta in administratia publica (-0,5%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-1 leu).
Sursa: INS