Deputatul liberal Violeta Alexandru a anuntat saptamana aceasta ca proiectul de lege privind posibilitatea utilizarii semnaturii electronice in relatiile de munca a fost inregistrat la Parlament.
"Partile pot utiliza la incheierea contractului de munca, a actului aditional la contract si a altor documente emise in executarea contractului individual de munca, dupa caz, semnatura electronica. (...) Angajatorul poate suporta cheltuielile pentru achizitionarea serviciilor de emitere a semnaturii electronice utilizata de catre angajati pentru semnarea inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca. Cheltuielile pentru achizitionarea serviciilor de emitere a semnaturii electronice sunt deductibile fiscal", se arata in proiectul initiat de deputatii liberali Violeta Alexandru, Ioan Cupsa, Alexandru Kocsis, Sabin Sarmas, Antonel Tanase.
De asemenea, se precizeaza ca documentele in relatiile de munca incheiate prin utilizarea semnaturii electronice se trimit in format electronic la Registrul General de evidenta a salariatilor, putand fi accesate de catre organele de control si se arhiveaza de catre angajator.
Conform noilor propuneri, organele de control competente au obligatia de a accepta, pentru verificare si control, documentele incheiate in format electronic, cu semnatura electronica.
Totodata, se propune ca, in raporturile angajatorului cu institutiile publice, la intocmirea documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca, angajatorul sa poata utiliza semnatura electronica.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<