In ceea ce priveste activitatile in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), in functie de marimea intreprinderii acestea se pot asigura, dupa caz, de catre angajator, de unul sau mai multi lucratori desemnati de catre angajator, prin serviciul intern de prevenire si protectie sau prin serviciile externe, in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 16, 17, 18 si 19 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 20 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 , astfel cum au fost modificate si completate prin HG 955/2010 , desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca angajatorul va desemna lucratorul numai din rândul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, potrivit prevederilor alin. (3) din acelasi articol.
In concluzie, responsabilul SSM poate fi desemnat dintre salariatii angajati cu norma intreaga la respectivul angajator si care indeplineste cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prin decizia scrisa a angajatorului, activitatile de prevenire si protectie fiind consemnate in fisa de post a acestuia.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Art. 20 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG 1425/2006 , astfel cum a fost modificat si completat prin HG 955/2010 , a intrat in vigoare la data publicarii HG 955/2010 in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, respectiv la data de 27 septembrie 2010, moment de la care angajatorul trebuie sa se conformeze dispozitiilor privind desemnarea lucratorilor responsabili cu activitatea de SSM numai din randul celor cu care a incheiat un contract individual de munca cu norma intreaga.
Totodata, art. 8 alin. (6) din Legea 319/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
Aceste cerinte ale legiuitorului nu sunt indeplinite prin reducerea duratei de munca prevazute in CIM incheiat cu salariata secretara si incheierea unui contract de munca cu timp partial pentru desfasurarea activitatii de SSM. Totodata este inadmisibil din punct de vedere al legislatiei muncii sa se incheie un contract de munca care la daurata muncii sa prevada 8 ore pe zi cu specificatia doar la angajari de personal.