"Incidenta accidentatilor in munca s-a inscris pe o curba ascendenta pana in 2008. Acest fapt s-a datorat boom-lui economic de pana atunci, astfel conducand la cresterea numarului de societati nou infiintate care desfasurau mai ales activitati in domeniul constructiilor civile, transporturilor rutiere de marfa si persoane, agricultura etc., deci un numar mai mare de salariati predispusi la riscuri profesionale de accidentare. La finele anului 2008 s-au inregistrat in statisticile Inspectiei Muncii in jur de 5200 accidentati in munca.
Ca urmare a crizei economice de dupa 2008, prin intrarea in insolventa sau desfiintarea mai multor intreprinderi, cat si ca urmare a cresterii exigentei actiunilor de control ale inspectoratelor teritoriale de munca, s-a redus numarul accidentelor de munca. Evolutia accidentelor din 2009 pana in 2015 se situeaza pe o panta usor descrescatoare(4004 in 2009, respectiv 3200 in 2015)."
Cat la suta dintre accidentele de munca se soldeaza cu deces? Care sunt solutiile care pot reduce aceasta rata in mod drastic in Romania?
"Ponderea accidentelor de munca soldate cu decesul victimelor, din total accidentati, pleaca de la aproximativ 11% in 2008 (507 decedati) si ajunge la 7,8% in 2014 (305 decedati).
40 Modele de Regulament Intern
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Legis Plus Legislatia Muncii
Sunt doua cai de reducere a accidentelor de munca:
- Intensificarea si exigenta actiunilor de control preventiv ale inspectorilor de munca;
- Ridicarea nivelului culturii de prevenire si protectie a angajatorilor."
Interviul integral a fost publicat in Revista "Pe Gaura Cheii - Ministerul Muncii"