Ne intereseaza in mod special ce se intampla la nivelul departamentului de legislatia muncii si HR in momentul in care aflam ca angajatul nostru este arestat preventiv.
Contractul de munca al angajatului in cauze se va suspenda, va inceta? Pe baza carui act se vor lua deciziile?
Asa cum prevede art. 50 lit. g) din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala.
"Potrivit art. 210 din Codul de procedura penala, imediat dupa retinere, persoana retinuta are dreptul de a incunostiinta personal sau de a solicita organului judiciar care a dispus masura sa incunostinteze un membru al familiei sale ori o alta persoana desemnata de aceasta despre luarea masurii retinerii si despre locul unde este retinuta.
Arestarea preventiva poate fi dispusa pentru cel mult 30 de zile prin incheiere motivata.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Mai mult, intelegem si faptul ca salariatul este in imposibilitate de a presta munca si in consecinta nu i se cuvine salariul. Intrucat suspendarea contractului individual de munca intervine de drept, ea opereaza in puterea legii, independent de vointa angajatorului si a salariatului. In consecinta, angajatorul nu dispune suspendarea in cazul prevazut la art. 50 lit. g) din Codul muncii ci va constata ca a intervenit suspendarea contractului individual de munca ca urmare a arestarii preventive a salariatului.
In Codul Muncii nu avem un articol care sa ne spuna ce documente sunt necesare pentru a se constata suspendarea. Asadar, vom folosi un inscris oficial din care sa rezulte starea de arest preventiv a salariatului.
"Daca aveti cunostinta despre arestarea preventiva a unui salariat trebuie sa va adresati organelor de urmarire penala pentru a obtine o dovada oficiala a starii de arest preventiv.
Daca arestarea preventiva depaseste 30 de zile angajatorul este indreptatit, in temeiul art. 61 lit. b) din Codul muncii, sa dispuna concedierea acelui salariat.", mai precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
In acest caz, angajatorul este obligat sa emita decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii. Decizia se emite in scris si sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
Atentie mare la faptul ca decizia de concediere produce efecte de la data comunicarii ei salariatului. Daca nu este comunicata, decizia de concediere nu produce efecte.
Evident, comunicarea deciziei de concediere se face in scris, la locul in care salariatul se afla in stare de arest preventiv.