Studii necesare unui expert-inspector in domeniul SSM - ce prevede legea?

studii necesare expert ssmstudii necesare inspector ssm
Studii necesare unui expert-inspector in domeniul SSM - ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un salariat care are licenta in Administratia publica. El a facut un curs cu ocupatia cadru tehnic cu atributii in domeniul prevenirii si stingerii indendiilor. Poate ocupa postul de Inspector SSM sau Expert in securitate si sanatate in munca in conditiile in care va urma un curs de specialitate?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Conditiile privind studiile si pregatirea profesionala a persoanelor care sunt responsabile cu activitatile de prevenire si protectie a muncii sunt reglementate expres prin Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate prin HG nr.1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste conditii trebuie indeplinite de toate persoanele care ocupa functii in domeniul SSM.
 
Angajatii dvs. cunosc ce obligatii au pe linie SSM? ITM-ul controleaza foarte strict acest lucru si aplica amenzi de pana la 8.000 de lei
Va oferim MODELE DE TESTE adaptate cerintelor sectorului dvs. de activitate
Puteti dovedi pe loc inspectorilor ca v-ati verificat angajatii pe linie SSM! Evitati din start amenda de 8.000 de lei, detalii AICI >>>
 
Pentru nivel studii superioare, cum este postul cod COR 242304 expert in securitate si sanatate in munca, la art. 50 din Normele metoologice, sunt reglementate cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, acestea fiind urmatoarele:
 
”a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.
(2) Indeplinirea cerintelor prevazute la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatele de absolvire a cursurilor prevazute la alin. (1) lit. b) si c).
(3) Cerinta minima prevazuta la alin. (1) lit. b) si c) este considerata indeplinita si in situatia in care persoana a obtinut o diploma de master sau doctorat in domeniul securitatii si sanatatii in munca”.
 
Avand in vedere aceste prevederi legale exprese, in opinia noastra, o persoana absolventa de studii superioare in domeniul administratie publica nu indeplineste conditiile de studii necesare pentru a ocupa functia cod COR 242304 expert in securitate si sanatate in munca, deoarece studiile superioare cu diploma de licenta trebuie sa fie in domeniile stiinte ingineresti sau stiinte agricole si silvice.
 
Insa ar exista posibilitatea sa ocupe functia de inspector in domeniul SSM, care este o functie de nivel studii medii, regasindu-se in COR la Grupa majora 3 ”Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic”, la codul 325723.
 
Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt prevazute la art. 49 din Normele metodologice si sunt urmatoarele:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
 
Prin urmare, daca persoana in cauza este absolventa de invatamant liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic si are certificat de absolvire a cursului in domeniul SSM, in opinia noastra, poate ocupa functia de inspector in domeniul SSM, cod COR 325723. In acest caz, fiind vorba de un post la nivel de studii medii, nu se iau in considerare studiile superioare, ci doar cele liceale, la care se adauga cursul de specialitate in domeniul SSM.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
studii necesare expert ssmstudii necesare inspector ssm

Data aparitiei: 18 Aprilie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studii necesare unui expert-inspector in domeniul SSM - ce prevede legea? Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Dovada veniturilor. Adeverinta pentru pensieIntrebare: De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Deducerea personala in luna angajariiIntrebare: Un angajat isi schimba locul de munca in cursul lunii, Astfel, pana in 10 aprilie lucreaza la angajatorul X si din 11 aprilie lucreaza la angajatorul Y. Poate beneficia de deducere in ambele locuri?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]