legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Norma de munca pentru inspectorii de mediu si SSM, consemnata de angajator in fisa postului

Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 Octombrie 2016
10 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
norma de muncainspector protectia mediuluiinspector ssm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cazul companiilor care au angajat inspectori SSM sau de mediu, este bine de stiut ca norma de munca trebuie sa fie consemnata de angajator, in fisa postului.

De exemplu, acele firme care au un numar mediu de angajati si beneficiaza de serviciilor inspectorilor de SSM si de mediu, trebuie sa aiba in vedere ca normarea muncii se aplica tuturor categoriilor de salariati, indiferent de activitatea prestata de acestia, conform Legii nr. 53/2003, din Codul Muncii.


Normarea muncii pentru inspector SSM si de mediu, in cadrul unei companii


Pentru a ajunge la un consens, este bine de stiut ca definitia normei de munca se refera la cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare.
 
Norma de munca cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca.


Este demn de mentionat ca activitatea unui inspector SSM, cadru tehnic PSI, inspector de mediu  nu au un caracter repetitiv si nici nu sunt componente ale unui flux tehnologic.

Angajatorii trebuie sa mai stie ca functiile de inspector de mediu sau inspector SSM sunt impuse de legislatia specifica si nu se afla la latitudinea angajatorului.

Inspectorul SSM (lucratorul desemnat) care se ocupa de activitatile de prevenire si protectie este desemnat prin decizie scrisa de catre angajator din randul salariatilor incadrati cu contract individual de munca cu norma intreaga (adica 8 h/zi), conform specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro.

Asa ca angajatorul trebuie sa consemneze in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

Desigur ca angajatorul are dreptul de a impune termene inspectorilor specifici, pentru ducerea la bun final a unor lucrari de profil, atata timp cat acestea nu au un caracter repetitiv, altfel va fi necesara elaborarea unei normari a muncii, in acest sens.

Mai multe despre normele de munca ale inspectorilor SSM poti citi pe PortalCodulMuncii.


NOUTATI din Legislatia muncii

Video – Conferinta Noul REGES online. Provocari pentru angajatori


 Ce probleme practice ridica trecerea pe REGES online?
 
Va invitam in data de 21 mai sa participati la evenimentul Noul REGES online. Provocari pentru angajatori, in cadrul caruia lectorul
RENTROP & STRATON, reputat specialist in relatii de munca, va explica in detaliu implicatiile practice ale tranzitiei la REGES online,
cu accent pe procedura de urmat in diferite situatii concrete.
 
Atentie! Evenimentul este transmis LIVE!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]